Nu de kerst voorbij is begint de vuurwerkkoorts weer toe te slaan. Vele jongeren -en ouderen – kijken er het hele jaar al naar uit. Daarnaast zijn er ook velen met allerlei bezwaren rondom vuurwerk. De SGP-ChristenUnie wil graag in contact komen met Barendrechters om hun mening over vuurwerk te horen.

Op Facebook en Instagram is SGP Barendrecht een poll gestart waar gestemd kan worden op de stelling “Er moeten meer vuurwerkvrije zones in Barendrecht komen”. Voor personen die niet op social media zitten is het mailadres [email protected] open gesteld.

Vuurwerk is een beladen onderwerp. Voorstanders genieten ervan en kijken uit naar het moment dat de vuurwerkverkoop start. Tegenstanders hebben allerlei bezwaren. Daarbij valt te denken aan artsen die wijzen op de vele gewonden die er steeds vallen. Hulpverleners die helaas regelmatig bekogeld worden met vuurwerk. Ouderen en vluchtelingen die oorlogen meegemaakt hebben raken verschrikt door de knallen. Daarnaast zijn er ook vele kleine kinderen en huisdieren die angstig worden. Ook wordt er gewezen op negatieve effecten op het milieu en vandalisme. Voorstanders wijzen op het plezier, de miljoenen omzet die de vuurwerk branche maakt en de traditie die het zelf afsteken van vuurwerk geworden is.

Binnen Barendrecht wordt gehandhaafd op het te vroeg afsteken van vuurwerk en het bezit en verkoop van illegaal vuurwerk. Daarnaast is er met name rondom het winkelcentrum Carnisse Veste een vuurwerkvrije zone. In de landelijke media wordt steeds meer gesproken over een verbod op consumentenvuurwerk en een grootse vuurwerkshow georganiseerd door de gemeente en afgestoken door professionals.

De SGP-ChristenUnie is benieuwd naar de mening en de verhalen van de inwoners. Het is geen meldpunt voor vuurwerk overlast, daar zijn andere instanties voor. Met de uitkomst van de input en het verloop van de jaarwisseling wil de SGP-ChristenUnie begin januari 2018 het huidige vuurwerkbeleid in Barendrecht evalueren en zo nodig het college vragen dit beleid aan te passen voor de toekomst.