Sport
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Barendrecht heeft zaterdag voor de tweede week op rij verloren. In Amsterdam was AFC scherper dan de ploeg van trainer Adrie Poldervaart, die zijn elftal met name in de tweede helft weinig vertrouwen zag uitstralen. Ondanks de nederlaag bleef Barendrecht wel derde op de ranglijst, maar de koppositie van de derde periode is overgenomen door AFC.

In het eerste halfuur leek er geen vuiltje aan de lucht voor Barendrecht, dat goed aan de wedstrijd begon. Met vlotte combinaties overklasten de rood/witten hun directe tegenstanders op alle fronten. In de vierde minuut belandde een vrije trap (2 meter buiten het strafschopgebied) van Joey Jongman in de Amsterdamse muur. Twee minuten later mikte linksback Yorik van Deelen net iets te hoog. Bas Mourits kwam even later net tekort om een voorzet van Joey Jongman binnen te schieten.

Het openingsoffensief resulteerde na tien minuten in de 1-0 voor Barendrecht. Captain Joey Jongman schoot beheerst een voorzet van Daniël Esajas binnen. Het was alweer de dertiende seizoenstreffer van de middenvelder, die daarmee topscorer is van Barendrecht. Rond het kwartier kreeg Jongman nog twee kansen op een treffer, maar beide pogingen gingen over het doel van AFC-keeper Zonneveld.

Na de wervelende opening waren veel bezoekers er van overtuigd dat Barendrecht een ruime overwinning zou gaan behalen, gezien het vertoonde spel tot op dat moment. Toch was ook AFC gevaarlijk: na een slippertje van keeper Marc van Splunter in de 21e minuut voorkwam Jongman op de doellijn de gelijkmaker voor AFC. Een minuut later was het wel ineens raak: een voorzet vanaf rechts werd bij de tweede paal teruggekopt voor de voeten van Raily Ignacio, die de 1-1 scoorde.

Barendrecht bleef de betere ploeg, met onder meer een kans voor Daniël Esajas. Richting de rust liet ook AFC wat meer van zich horen en moest onder meer Van Splunter reddend optreden na een inzet van Raily Ignacio. Uit het niets kwamen de Amsterdammers vlak voor rust op voorsprong: Ilias Zaimi korte in de 40e minuut de 2-1 binnen voor de thuisploeg. Vanaf dat moment gaf Barendrecht het initiatief uit handen.

Na de rust leek het vertrouwen van Barendrecht op een goede afloop verdwenen en lieten de rood/witten niet meer het overtuigende spel van het eerste halfuur zien. Keeper Van Splunter onderscheidde zich met enkele reddingen op schoten van Raily Ignacio. De komst van de spits in de winterstop heeft AFC goed gedaan. De Amsterdammers leken voor de winterstop de belangrijkste degradatiekandidaat, maar hebben zich in de tweede seizoenshelft uitstekend opgericht en lijken nu zelfs de nacompetitie te gaan ontlopen.

Ignacio zorgde in blessuretijd voor de definitieve zege voor AFC (3-1), nadat hij vlak daarvoor nog de paal had geraakt. Barendrecht stond toen al met tien man, nadat centrale verdediger Max van Dijk een rode kaart had gekregen van de warrig fluitende scheidsrechter. Volgens de leidsman haalde Van Dijk een doorgebroken speler neer, al werd de overtreding vlakbij de zijlijn gemaakt. Het was extra zout op de wonden van Barendrecht, die op basis van de tweede helft een terechte nederlaag leden in Amsterdam.