Mastenbroek (350×350)

Sinds de discussie over Zwarte Piet hebben veel steden afgelopen jaren aanpassingen aangebracht aan het uiterlijk van het hulpje van Sinterklaas Maar Rotterdam wil opvallend genoeg nog niets zeggen over het uiterlijk van Zwarte Piet, dat zal pas op de dag zelf blijken.
Iedere stad doet het op zijn eigen manier, met roetveegpieten in de meerderheid. Amsterdam pakt het dit jaar groots aan en verandert het uiterlijk van de zwarte pieten volledig. Ook wil het Friese Dokkum, waar dit jaar de landelijke intocht van Sinterklaas is, nog niets over het uiterlijk van de pieten kwijt.
Amsterdamse pieten krijgen nieuwe felgekleurde pakken en pruiken van halflang, donkerbruin golvend haar. De nieuwe Piet is geïnspireerd op het uiterlijk van Spaanse edellieden uit de zestiende eeuw.
Den Haag houdt het bij roetveegpieten. Zij komen er met meer en minder roet. ‘’En omdat de ene schoorsteen van binnen schoner is dan de andere, betekent het ook dat iedere piet er anders uit zal zien.” Voor de stad is vooral de onherkenbaarheid van de pieten belangrijk. ,,Als kinderen de pieten herkennen is het niet leuk meer voor ze”, aldus de woordvoerder van de sinterklaasintocht.
In Utrecht zijn het op een enkeling na roetveegpieten. Er zijn een paar bruingeschminkte pieten tussen de roetveegpieten-menigte te zien.

Reageer op dit artikel