Edudelta aanmelden (350×350)

Barendrecht is een politieke partij armer én rijker. De PvdA maakt een doorstart en gaat verder onder de naam ‘Progressieve Lokale PvdA Barendrecht’. De nieuwe naam is nogal een mond vol. In een tijd van twitter, oneliners en buzz-words (vergeef me de Engelse termen) is zo’n lange naam weinig flitsend. Maar gelukkig kort ‘ie wel makkelijk af: #PLOP!

Een kwestie van tijd en deze hashtag is in Barendrecht trending topic. PLOP zet zich duidelijker af tegen het Haagse. Begrijpelijk. De electorale zeperd dit voorjaar kwam hard aan. En er lijkt nog geen zicht op herstel. Dat is weinig hoopvol op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018. In Barendrecht gooit men het kennelijk over een andere boeg: PLOP gaat zich vooral Echt voor Barendrecht inzetten. Lokale focus, niks mis mee!

Of is die lokale focus schijn? Een tijdje terug had PLOP haar mediadebuut. In een artikel in het Barendrechts Dagblad, werd de nieuwe naam voor het eerst officieel gebruikt. PLOP steunde de stakingsactie van leraren in het basisonderwijs. Een typische kwestie die in Den Haag wordt beslecht. Om precies te zijn op het departement waar Jet Bussemaker (PvdA) afgelopen jaren de scepter zwaaide. Hoe succesvol was dat, vraag je je af, wanneer je leest dat het onderwijs in situatie ‘code rood’ is aanbeland?

De afgelopen jaren roerde de PvdA zich in Barendrecht vooral op armoedebeleid. Trekken ze die lijn door naar de gemeenteraadsverkiezingen? De politieke term ‘Progressief’ staat zover ik weet voor vooruitgang. Ziet PLOP een grote parkeergarage in het winkelcentrum als vooruitgang? In hoeverre kwalificeert PLOP megawindturbines als vooruitgang? Gaat PLOP net als EVB voor het behoud van het dorpse karakter van Barendrecht? En zo ja, is dat dan progressief of juist conservatief?

De lijsttrekker van de PLOP zal zich tegen deze vragen moeten wapenen. Ik ben benieuwd met wie zij op de proppen komen. Gaat Reshma Roopram door? De charismatische fractievoorzitter is ambitieus genoeg. Ze timmert echter ook buiten Barendrecht politiek aan de weg. Haar Tweede Kamer-avontuur liep jammerlijk mis, maar ze is sinds kort wel voorzitter van het PvdA gewest Zuid-Holland. Dat wordt mogelijk nog wel een dingetje. De PLOP zet zich met het ene been af tegen de landelijke PvdA, maar Roopram staat daar juist weer midden in. En uitgerekend zij maakte mij afgelopen dinsdag uit voor Schizofreen. Het is me wat, dat politieke circus…

Voetnoot: Dirk Vermaat is wethouder namens en oprichter van EVB. In het verleden was hij 25 jaar raadslid, 5 keer lijsttrekker en twee termijnen wethouder voor de PvdA. Hij zegde zijn lidmaatschap in 2013 op, omdat hij zich minder en minder herkende in zowel de landelijke en lokale koers. Over de lokale koers ging hij eerst intern stevig de strijd aan. Zonder resultaat. Hij leidde de EVB in 2014 naar een grote overwinning tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Hij droeg dat stokje recentelijk over aan zijn collega wethouder Lennart van der Linden (34).

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Barendrecht? Gratis abonneren!