Van der Linden: Tanja de Jonge duikt weg

mainImage
Van der Linden: Tanja de Jonge duikt weg

Tanja de Jonge ontloopt volgens de EVB haar verantwoordelijkheden bij het veel besproken dossier Het Kruispunt. Lennart van der Linden, fractievoorzitter van de EVB laakte de opstelling van de wethouder met betrekking tot het omstreden rapport het Kruispunt dat is opgesteld door Ronald Speld van BMC.

''Dat rapport heeft wethouder de Jonge sinds juni 5 maanden onder haar verantwoordelijkheid'', begon Van der Linden. ''Ze sprak erover met de onderzoeker, gaf naar wij aannemen sturing en leiding aan het proces, sprak naar wij aannemen met de partners. Maar ze dook weg, toen het rapport af was. En nam geen besluit en verantwoordelijkheid.

Terwijl ze twee keuzes had: of het rapport was slecht, dan bel je de samensteller op en vertel je hem dat hij als de wiedeweerga meer kwaliteit levert. En een rapport waar de gebruikers het mee eens zijn.

Of je gaat akkoord en verdedigt de uitkomst als waardig bestuurder, met opgeheven hoofd. De wethouder koos geen van beide opties. Weet u wat zij deed, gesteund door het college? Ze besloot te duiken voor haar verantwoordelijkheid. Ze keek meewarig naar het rapport en besloot om er maar niks van te vinden. Weet u wat, dacht ze. Ik flikker het gewoon de raadszaal in, duik onder het bureau en als de rook is opgetrokken, kijk ik wel verder. Dat is wat deze wethouder hier deed. In plaats van verantwoordelijkheid tonen en daadkracht, liet ze een externe consultant hier afbranden door de commissie.''

''Nu zitten we met een chagrijnige raad, die amper wat met het rapport kan, met chagrijnige partners, die zich voor aap gezet voelen'', vervolgde Van der Linden. ''En voor de onderlinge verhoudingen en het succes van het concept uitbouwen, is de aanpak van wethouder de Jonge funest. Niks verbinden. De wethouder jaagt met haar werkwijze de partners tegen elkaar en tegen de gemeente in het harnas. Een succesvol concept in ontwikkeling de nek omdraaien, doe je met deze bestuursstijl. Om je kapot te schamen.

Tanja de Jonge gaf in een reactie aan voor het overleg te kiezen, omdat  'lokale democratie' zo werkt en zo de motie van VVD en PvdA in één keer af te handelen.


Foto: Digitaal Dagblad