‘10 wethouders kosten de stad 10 miljoen’

mainImage
‘10 wethouders kosten de stad 10 miljoen’

Joost Eerdmans, de fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam, was het vanmiddag in het NPO1-programma Buitenhof niet eens met presentator Paul Witteman dat het door de felle manier van campagnevoeren van Leefbaar komt dat de andere negen partijen niet met de grootste partij in Rotterdam willen samenwerken. ‘’Kom dan met voorbeelden waar wij over de schreef zijn gegaan?’’, counterde de fractievoorzitter. ‘’Hoe denk je dat het is als je door de PvdA voor nazi’s en Hitler wordt uitgemaakt? Ze praten elkaar maar na, maar voorbeelden hoor ik niet’’.

Behalve Eerdmans was ook zijn collega Stephan van Baarle (DENK) te gast. Beide politici voelen zich bij de coalitievorming door VVD, D66, GroenLinks, PvdA, CDA en ChristenUnie-SGP genegeerd. Leefbaar Rotterdam (met 11 zetels) als grootste partij en Denk (met 4 zetels) als de grootste winnaar van de verkiezingen in Rotterdam. Eerdmans: ‘’De linkse partijen hebben 50.000 Leefbaar-kiezers buitengesloten. We krijgen nu belletjes van mensen die zich hardop afvragen wat het nog voor zin heeft om de volgende keer te stemmen‘’.

Ook somde Eerdmans de kosten op die nu extra moeten worden betaald aan wethouders. Hij sprak over 10 miljoen voor 10 wethouders. Dat klopt. Maar er zijn er al zes. Er komen er vier bij. De werkelijke ‘verhoging’ is dus 4 miljoen. Ook riep Eerdmans dat de tafel waarachter de wethouders in de raadszaal zitten te klein is. Dat is onjuist. Er is volgens de Griffie plaats voor 12 personen: 10 wethouders, de burgemeester en de Griffier. Het wordt wel krap, maar dat is wat anders. De lijsttrekker van Denk sprak eveneens over ‘wethoudersfetisjimse’


Foto: Digitaal Dagblad