Oranje zet wereldkampioen Frankrijk te kijk

16 November 2018, 23:03 uur
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

De goednieuwsshow over de wederopstanding van het Nederlands elftal heeft met een zege op wereldkampioen Frankrijk een sensationele nieuwe aflevering gekregen (2-0).

De stunt leverde Oranje in ieder geval de status op van groepshoofd bij de loting voor het kwalificatietoernooi voor het EK van 2020. Nederland speelt ook in de volgende aflevering van de Nations League in de hoogste poule. Een gelijkspel maandag bij het gedegradeerde Duitsland volstaat zelfs voor de groepswinst en een ticket voor de halve finales van de nieuwe competitie van de UEFA. Wie had dat begin dit jaar na de loting durven dromen?

In de wetenschap dat één punt voldoende was, koos Frankrijk voor de speelwijze die de afgelopen zomer de wereldtitel opleverde. Het was best vreemd om te zien. Oranje, al twee grote eindronden niet van de partij, mocht de bal hebben. En de wereldkampioen wachtte met tien veldspelers op eigen helft totdat het na een foutje van de thuisploeg kon counteren.

Natuurlijk miste Frankrijk met Paul Pogba, Lucas Hernandez en Samuel Umtiti drie basisspelers en waren Anthony Martial, Alexandre Lacazette en Benjamin Mendy ook niet inzetbaar. Maar van een land dat topspelers voldoende heeft voor drie nationale elftallen zou je wat meer initiatief verwachten.

Met dezelfde basisspelers als vorige maand in het gewonnen duel met Duitsland (3-0) ging Oranje geduldig op zoek naar een mogelijkheid om de hechte defensie van de bezoekers een beetje te openen. Frenkie de Jong voetbalde zoals vorige week in Rotterdam met Ajax bij Excelsior. Hij draaide steeds weer weg bij een tegenstander en vond bijna altijd een ploeggenoot. En als het een keertje bijna fout ging, dan veroverde Marten de Roon vaak weer de bal.

Al na anderhalve minuut had Oranje op voorsprong kunnen komen. Hugo Lloris voorkwam echter dat ex-Feyenoorder Wijnaldum al snel scoorde. De middenvelder van Liverpool had in de 44e minuut wel succes toen hij weer mocht aanleggen, nadat de hardwerkende Ryan Babel al op de Franse doelman was gestuit.

Ook op achterstand bleef Frankrijk bijna apathisch toekijken hoe Oranje brutaal op zoek ging naar een tweede treffer. Nederland was er twee keer heel dichtbij met Memphis Depay, die opnieuw liet zien dat hij in topvorm steekt. De spits van Oranje mocht in blessuretijd een strafschop nemen nadat Frenkie de Jong was neergelegd. Hij benutte de penalty met een stiftbal, vernederender kon het niet voor de verslagen wereldkampioen.