Eind 2017. Buiten regent het en binnen staan de open haard en de Top 2000 aan. Mooi moment voor terug- en vooruitblikken. En dit valt binnen: we hebben, naast liefde en verbondenheid, meer positieve psychologie nodig.

Huh, psychologisch wat?

Deze maand bezocht ik het congres Positieve Psychologie. Psychologie is de academische discipline die zich bezighoudt met het innerlijk leven en het gedrag van mensen. Dit vakgebied is in de twintigste eeuw de balans kwijtgeraakt met te veel kijken wat er mis is. De Positieve Psychologie houdt zich daarentegen sinds de eeuwwisseling bezig met wanneer en hoe mensen gelukkiger zijn. Het heeft drie vaste ingrediënten: erkennen wat er niet goed gaat, bekrachtigen wat goed gaat en onderzoeken waar je naartoe wilt. Van probleemgericht naar oplossingsgericht denken. Een verademing. Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden.

Ik leerde over psychologisch kapitaal geïnspireerd op het gedachtengoed PsyCap van de wetenschapper Fred Luthans. Vier centrale eigenschappen helpen het beste uit jezelf te halen, omgaan met tegenslag en stress en voor jezelf en anderen te zorgen. Deze zijn: optimisme, hoop, veerkracht en zelfvertrouwen. Dit kapitaal helpt ons vitaal, oplossingsgericht, minder gestresst, gelukkig te maken en optimaal te functioneren en betere prestaties op het werk te leveren.

Ik heb dit jaar in mijn rol als trainer, coach of vriend tientallen mensen stevig zien worstelen met tegenslag, stress of andere ‘mentale blessure’. De een verloor zijn baan, de ander zag zijn huis en haard bedreigd met de orkaan Harvey of weer een ander kampte met een financiële crisis, identiteitscrisis, burn out of depressie. Deze mensen konden kracht putten doordat ze hun psychologisch kapitaal wisten te versterken. Wetend dat tegenslag in ieders leven voor komt, hier ter inspiratie 10 uit het leven gegrepen inzichten en motto’s voor meer positivisme in 2018.

1. “Als je geen plan hebt, word je ingezet bij het plan van een ander”
2. “What doesn’t kill you, makes you stronger”
3. “Piekeren is de verkeerde kant op fantaseren”
4. “Trek vandaag iets positiefs aan, dat past altijd”
5. “If you are not at the table, you are on the menu”
6. “Als het leven je laat struikelen, maak er dan een salto van”
7. “Your problem is your gift”
8. “Wacht niet op een goede dag, maar probeer er zelf een te maken”
9. “Geloof niet alles wat je denkt”
10. “Verander wat je niet kunt accepteren, maar accepteer wat je niet kunt veranderen”

Ik ben ervan overtuigd dat slechts één motto al het verschil kan maken!

Ik wens u veel positivisme toe.
Ik wens u meer positieve psychologie toe.
Ik wens u voor een fijn en succesvol 2018 vooral veel psychologisch kapitaal toe.

Zet ‘m op!

Viktor Steijger, directeur, trainer en coach Optimaal Talent