EvB #4 – Buitenruimte

Iedere jaarwisseling belanden meer dan tweehonderd slachtoffers op de Eerste Hulp met oogletsel door vuurwerk. Degenen die ‘geluk’ hebben kunnen na een korte behandeling naar huis. Voor degenen met zwaarder letsel was nieuwjaar het begin van een zware periode met veel pijn, ziekenhuisbezoeken en operaties.

De helft van de slachtoffers steekt zelf geen vuurwerk af. Meer dan de helft van de slachtoffers is minderjarig. 25% van de vuurwerkslachtoffers raakt gewond aan zijn of haar ogen. Tijdens de jaarwisseling 2014-2015 zijn 8 mensen blind aan één oog geworden. Eén persoon werd zelfs volledig blind. Van deze 10 blinde ogen zijn er 6 compleet verwijderd.

Het Oogfonds adviseert iedereen die zelf vuurwerk afsteekt of er naar gaat kijken om een vuurwerkbril te dragen. Een vuurwerkbril kost slechts een paar euro en voorkomt veel ellende. Een vuurwerkbril sluit goed aan op het gezicht, zodat vuurwerk de ogen niet langs de bril kan bereiken. Daarbij is het materiaal van belang: polycarbonaat is onbreekbaar.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Barendrecht? Gratis abonneren!