Groen licht Feyenoord voor nieuw stadion

21 December 2018, 15:06 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

De directies van Feyenoord (betaald voetbal) en de N.V. Stadion gaan de volgende fase van de ontwikkeling van het nieuwe stadion in. Dat betekent dat een tweede deel van de beschikbare lening van Goldman Sachs wordt aangeboord. Het geld is nodig voor onder meer de salarissen van de mensen die in opdracht van de N.V. Stadion de operatie voorbereiden.

De BVO Feyenoord kon de govoor de tweede stap geven omdat het groen licht heeft gekregen van het onderzoeksbureau (ISG) dat was ingehuurd om het hele project onafhankelijk – dus los van de N.V. Stadion, de gemeente en de beoogde ontwikkelaars – door te berekenen. Ook deed ISG een markonderzoek onder de zakelijke klanten van Feyenoord. Het rapport bestaat uit cijfers over klantvoorkeuren.

De BVO Feyenoord houdt ook in fase twee onverminderd vast aan de 25 miljoen per jaar voor het spelersbudget. Hoewel sportwethouder Adriaan Visser zich tegen die verhoging van 7.5 miljoen heeft verzet, lijkt dit geld nu bij de nieuwe medefinanciers vandaan te komen.

Met de huidige individuele aandeelhouders van de Kuip is ook overeenstemming bereikt. Zij krijgen in het nieuwe stadion nog 60 jaar lang een zitplaatsrecht, maar alleen voor de voetbalwedstrijden van Feyenoord. Dezelfde afspraken zullen worden gemaakt voor de leden van de Sportclub Feyenoord. De moedervereniging heeft 53% van de stadionaandelen in De Kuip.

Als de bouw van het nieuwe stadion met 63.000 toeschouwers doorgaat – afhankelijk van de totaalfinanciering, en de laatste rit langs de gemeenteraad (in die volgorde) – wordt De Kuip deels ontwikkeld voor woningbouw. Ook daar profiteren de huidige aandeelhouders van mee.

Ondertussen is ook de gebiedsontwikkeling van Feyenoord City in volle gang. Er moeten 750 nieuwe woningen komen, een hotel, een wellnesscentrum en parkeerfaciliteiten. Ook is er een megabioscoop en loopbrug tussen het nieuwe stadion en De Kuip voorzien. De gemeente houdt zich bezig met de grondwerving. Alle bedrijven die nu gevestigd zijn op de plek waar het nieuwe stadion is geprogrammeerd – tussen de wijken Veranda en Feijenoord – moeten worden uitgekocht.

De N.V. Stadion en de gemeente Rotterdam hebben Heijmans, Provast en Syntrus Achmea uitverkoren als de beoogde ontwikkelaars. Het nieuwe stadion wordt ontworpen door architectenbureau OMA van Remco Koolhaas. De bouw is begroot op 365 miljoen. De totale kosten op 440 miljoen.

Als in eerste instantie gekozen was voor de variant ReddeKuip – renovatie met drie ringen – was de N.V. Station de helft kwijt geweest, maar zou de gemeente niet als aandeelhouder hebben geparticipeerd voor 40 miljoen.