Sport
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Feyenoord heeft in de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen twee gezichten laten zien. De Rotterdamse ploeg leidde kort na de rust comfortabel met 4-0 en leek daarmee op weg naar een onbedreigde zege. In de 89e minuut kwam de strijdbare thuisploeg echter op 3-4 en leek een sensationeel gelijkspel nog mogelijk. Invaller Yassin Ayoub maakte in de extra tijd aan alle onzekerheid een einde namens Feyenoord: 3-5.

SC Heerenveen begon vol ambitie aan het duel, maar verloor in alle dadendrang de defensieve organisatie uit het oog. Daardoor kreeg Jens Toornstra, fraai aangespeeld door Steven Berghuis, al in de vierde minuut een vrije doortocht naar het Friese doel. De dynamische middenvelder tikte de bal handig over de te vroeg uitgekomen keeper Warner Hahn heen (0-1).

De thuisploeg bleef daarna de aanval zoeken, maar wist niet echt gevaarlijk te worden. Van Feyenoord ging meer dreiging uit. Na een kwartier rammelde de Friese afweer opnieuw aan alle kanten. Van Persie kon in het strafschopgebied een rolletje van Jordy Clasie oppikken waarna de aanvoerder doeltreffend uithaalde (0-2).

Feyenoord kwam nauwelijks in de problemen. Pas in de 44e minuut kreeg Heerenveen de eerste grote kans. Het schot van Arber Zeneli eindigde in het zijnet. Kort daarna ging Hahn gruwelijk in de fout. De oud-goalie van Feyenoord schoof de bal pardoes in de voeten van Toornstra, die meteen raak knalde (0-3).

Na de rust bleef Heerenveen knoeien, vooral in verdedigend opzicht. Vleugelverdediger Tyrell Malacia bekroonde, met enig geluk weliswaar, in de 47e minuut een lange solo met een trefzeker schot (0-4). Daarna verminderde de concentratie bij Feyenoord aanzienlijk en dat kostte liefst drie tegentreffers. Morten Thorsby, Kik Pierie en Dave Bulthuis profiteerden van slap verdedigingswerk bij de bekerwinnaar, die in de spectaculaire slotfase Van Persie (redding Hahn) en Berghuis (paal) grote kansen zag missen. Ayoub zorgde voor opluchting in het Rotterdamse kamp: 3-5.