Feyenoord sluit aan bij PSV en Ajax

2 September 2018, 18:55 uur
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Feyenoord gaat de interlandperiode in als nummer drie van de eredivisie, kort achter PSV en Ajax. De Rotterdamse ploeg won met 4-2 van NAC Breda, vooral dankzij aanvoerder Robin van Persie. De 35-jarige spits maakte drie doelpunten, al kwam de tweede als eigen goal op naam van NAC-doelman Benjamin van Leer.

Enkele weken geleden hing nog een crisissfeer rond De Kuip, na de uitschakeling in de voorronde van de Europa League door Trencin en de nederlaag in de eerste competitieronde bij De Graafschap. De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst heeft zich inmiddels aardig hersteld, in ieder geval qua resultaten. Na overwinningen op Excelsior (3-0) en sc Heerenveen (3-5) pakte Feyenoord ook drie punten tegen NAC, de ploeg die vorig seizoen zowel uit als thuis won van de Rotterdammers.

In voetballend opzicht is Feyenoord nog lang niet zo ver als PSV en Ajax. Voor rust wist de thuisclub amper wat te creëren tegen NAC. De openingstreffer halverwege de eerste helft kwam vooral doordat enkele Bredase verdedigers even niet opletten toen Jeremiah St. Juste zo slim was om snel een vrije trap te nemen. De rechtsback gaf de bal mee aan Steven Berghuis, die voor het doel de vrijstaande Van Persie vond (1-0).

NAC kwam al snel weer langszij via een benutte strafschop van Gianluca Nijholt, die mocht aanleggen vanaf 11 meter nadat Tyrell Malacia de snelle Mikhail Rosheuvel onderuit had getrokken. Sam Larsson keerde na een zwakke eerste helft niet meer terug op het veld. De Zweed moest plaatsmaken voor Mo El Hankouri. Feyenoord was in de tweede helft direct veel dreigender, met kansen voor St. Juste, Jens Toornstra en Jan-Arie van der Heijden.

Van Leer, de vierde keeper al dit seizoen onder de lat bij NAC, hield zijn ploeg met een paar fraaie reddingen overeind. De huurling van Ajax had na een uur echter pech toen een achterwaartse kopbal van Van Persie via de lat tegen zijn onderbeen stuiterde en in het doel rolde. Van Persie schoof even later zelf de 3-1 binnen, Tonny Vilhena tekende voor de vierde treffer. Mitchell te Vrede deed nog iets terug namens NAC.