Feyenoord pas na rust langs Emmen

9 December 2018, 16:47 uur
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Met Steven Berghuis in een hoofdrol heeft Feyenoord de uitwedstrijd tegen FC Emmen tot een goed einde gebracht (4-1). De aanvaller had in de 62e minuut een levensgroot aandeel in de openingstreffer van Jan-Arie van der Heijden. Hij miste vier minuten later een strafschop maar tekende weer vier minuten later voor de 2-0. Berghuis bereidde ook nog eens de 3-1 van de zeventienjarige debutant Orkun Kökcü voor.

Zo maakte Feyenoord een einde aan een serie vervelende uitduels tegen clubs die net naar de eredivisie zijn gepromoveerd. De vorige zes bezoekjes aan een nieuwkomer gingen stuk voor stuk verloren, met een doelsaldo van twee doelpunten tegen liefst tien tegentreffers. Het elftal van trainer Giovanni van Bronckhorst was veel sterker dan de thuisploeg. Feyenoord miste het eerste uur wel een makkelijk scorende spits. Nicolai Jørgensen is nog geblesseerd en Robin van Persie voelde zich ook niet voldoende fit voor een wedstrijd op het kunstgras van Emmen. Daarom kreeg Dylan Vente weer een kans in de punt van de aanval. De negentienjarige aanvaller bleef redelijk anoniem.

Feyenoord kreeg al voor rust voldoende kansen, zonder heel goed te spelen. Maar de ijverige Tonny Vilhena, Berghuis en Sam Larsson kwamen niet tot scoren. Dat kwam ook omdat Kjell Scherpen het doel van Emmen goed verdedigde. De achttienjarige keeper was de afgelopen maanden allesbehalve foutloos, maar speelde tegen Feyenoord misschien wel zijn beste wedstrijd van het seizoen. Emmen beperkte zich vooral tot verdedigen en werd vooral gevaarlijk als Caner Cavlan in een counter werd betrokken. De aanvaller stuitte eenmaal op doelman Justin Bijlow en raakte ook nog de lat.

Feyenoord kwam na ruim een uur op voorsprong toen Van der Heijden een schot van Berghuis van richting veranderde. Diezelfde Berghuis miste vervolgens een strafschop maar revancheerde zich met de 2-0. Na de 2-1 van Anco Jansen gunde de hij de 3-1 aan de debuterende Kökcü, die Jens Toornstra mocht vervangen. De middenvelder viel net als Jeremiah St. Juste geblesseerd uit. Vilhena bepaalde in de slotfase met een benutte strafschop de eindstand op 4-1.