EVB laakt begroting van nieuwe coalitie

12 November 2018, 22:00 uur
Politiek
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

De gemeenteraad van Barendrecht vergadert dinsdag 13 november (morgen) over de begroting 2019 en de meerjarenbegroting 2020-2022. In de vergadering ligt de 1ebegroting van de nieuwe coalitie van CDA, VVD, SGP/CU, D66, GroenLinks en PvdA voor. Die begroting is beleidsarm. Ze bevat amper nieuwe plannen en ambities. Na de verkiezingen hebben deze partijen eerst maanden geformeerd, voor ze een coalitie vormden. Tot op heden is daarna nog geen collegeprogramma gepresenteerd. Laat staan een financiële vertaling van nieuwe plannen.

Om de impasse te doorbreken en vaart in beleid te brengen, biedt EVB de coalitie dinsdag de helpende hand. Met behulp van een heuse tegenbegroting die wèl vol met nieuwe plannen zit. Plannen waarover tijdens de verkiezingen veel gesproken is. Waarvoor mensen zijn gaan stemmen! Zo trekt EVB geld bijna 6 ton per jaar extra naar de buitenruimte, die weer topkwaliteit wordt. Barendrecht krijgt een buitenzwembad.

Ook wordt de doorstroom op de Portlandse Baan verbeterd met bushaltes langs de weg in plaats van erop. Tenslotte trekt EVB meer geld uit voor cultuur (Bibliotheek Carnisselande en de Baerne), wordt de OZB verlaagd en gaat er meer geld naar veiligheid. “Kortom, een tegenbegroting om U tegen te zeggen”, aldus fractievoorzitter Lennart van der Linden (EVB). Van der Linden: “Hiermee kunnen we Barendrecht samen vooruit helpen, het is bovendien een mooie kans voor de coalitie om te laten zien dat ze willen samenwerken, in plaats van polariseren.”

EVB levert niet alleen plannen, maar ook dekkingsvoorstellen. Zo kan er flink worden bespaard op de bedrijfskosten, door niet zomaar alle gemeentelijke uitgaven te verhogen (indexeren). Verder wil EVB dat extra geld dat van het Rijk is ontvangen, direct en volledig wordt ingezet voor lokaal beleid. En tenslotte wenst EVB te besparen op de bestuurlijke baantjes. Het aantal wethouders wordt komend jaar teruggebracht naar 3,7 FTE, zoals dat in 2014-2018 was. Dat bespaart 300.000 euro per jaar. “Dat laatste is een punt waar een aantal coalitiegenoten zich ook voor schaamt. Dus kom op, terugbrengen die kosten. Minder baantjes, meer Barendrecht!”

Ingezonden door Echt voor Barendrecht