Energiebedrijf Eneco via veiling verkocht

19 December 2018, 09:01 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Energiebedrijf Eneco wordt via een veiling met meerdere rondes verkocht. De aandeelhouders en het bedrijf zelf zijn het daarover eens geworden. Het verkoopproces gaat komend voorjaar van start. Eneco verwacht dat het traject de rest van 2019 in beslag zal nemen en dat de verkoop pas in 2020 rondkomt.

Over de waarde die het bedrijf kan opleveren wilde een woordvoerder van Eneco niets zeggen. Eerder deden schattingen van 3 à 4 miljard euro de ronde.Ook over wat voor bedrijven Eneco verwacht dat er mee gaan bieden, wilde de zegsman niet kwijt.

Eneco en de aandeelhouders gaan tijdens de biedingsstrijd onder meer kijken naar het geboden bedrag en of de bieder dat ook kan opbrengen. Ook behoud van werkgelegenheid en het voortzetten van de duurzame koers van het energiebedrijf zijn belangrijk.

De verkoop van Eneco door de aandeelhouders was een heet hangijzer. Het energiebedrijf is in handen van 53 gemeenten waarvan een groot deel vond dat dat belang niet meer strategisch was toen netwerktak Stedin op eigen benen was gezet. Tegenstanders van een verkoop meenden juist dat ze meer invloed hadden op de werkgelegenheid en de duurzame koers als ze aandeelhouder bleven.

Tegelijkertijd was er onrust in het bedrijf waar de ondernemingsraad en de raad van commissarissen lijnrecht tegenover elkaar kwamen te staan over het buitenspel zetten van het medezeggenschapsorgaan door de commissarissen in de kwestie rond het vertrek van topman Jeroen de Haas. Uiteindelijk moest de rechter er aan te pas komen. Die stuurde president-commissaris Edo van den Assem weg. Twee andere commissarissen vertrokken zelf.

Bij Eneco en dochterbedrijven als Quby, dat de slimme thermostaat Toon, werken ongeveer 3500 mensen. Het energiebedrijf is behalve in Nederland ook actief in België, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Vorig jaar bedroeg de omzet ruim 3,3 miljard euro.