Zeg maar ja bij mij!

mainImage
Zeg maar ja bij mij!

Na jarenlang “iets anders” gedaan te hebben, nou ja, jarenlang… het waren 36 jaren, kreeg ik twee jaar geleden de mogelijkheid om een andere job aan te pakken. En wat een job. Trouwambtenaar!

Een opleiding gevolgd in Utrecht en dan solliciteren. Maar liefst drie gemeentes wilden me graag hebben. Volgende stap: naar de Rechtbank. Onder ede het nodige beloven en de wettelijke beëdiging was een feit. Inmiddels kan ik terugkijken op een prachtig avontuur waarbij ik de afgelopen anderhalf jaar meer dan 150 mensen mocht trouwen of hun partnerschap registreren.

Elk stel is anders, iedere dag is dus anders en misschien, heel misschien, valt er ook wel veel te vertellen.
Dat ga ik proberen.

Vanaf vandaag zal ik regelmatig op deze plaats van me laten horen met een waargebeurd verhaal. Wees niet bang, ik heb een eed afgelegd en zal geen namen en plaatsen noemen, iedereen kan dus opgelucht adem halen. Waargebeurde verhalen en situaties beschreven met fictieve namen en plaatsen.

Voor vandaag hou ik het kort. ''Maximaal 300 woorden'', zei de redactie.

Vandaag wil ik even op de actualiteit inspelen. Diversiteit!

Als er ergens over diversiteit kan worden gesproken dan is dat wel bij een huwelijk. Ik heb inmiddels zoveel verschillende mensen voorbij zien komen. Oud, jong, man, vrouw… en zoals ik beloofd heb bij de rechtbank: ik trouw iedereen. En dat voelt goed. Want al die verschillende mensen hebben één ding gemeen: ze houden oprecht van elkaar.

Ze hebben besloten om echt de rest van hun leven te delen. En soms, heel soms, kijkt 'de buitenwereld' vreemd als twee mannen óf twee vrouwen intens gelukkig de trappen van het gemeentehuis afkomen.
Trots poserend voor de traditionele foto. Want al kennen we in Nederland sinds 2001 de openstelling van het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht, de tradities blijven.

Ik ben er trots op ook in de gemeente Barendrecht huwelijken te mogen sluiten.
Een gemeente welke zich durft uit te spreken open te staan voor iedereen, echt iedereen!

René Toonen (1962) is trouwambtenaar en voorzitter van het 4 mei-comité in Barendrecht. Regelmatig schrijft hij in zijn columns over wat hem opvalt in en buiten Barendrecht.


Foto: Digitaal Dagblad