Het rapport waar niemand op zit te wachten

mainImage
Het rapport waar niemand op zit te wachten

De Barendrechtse politiek heeft sinds gisteravond een probleem. Dit is het evaluatierapport (à raison van 34.000 euro) naar de businesscase van Het Kruispunt in Barendrecht. Naar aanleiding van een motie van de toenmalige oppositiepartijen VVD en PVDA heeft het consultancybureau BMC – normaliter een zeer gerespecteerde partij – in opdracht van de gemeente Barendrecht een onderzoek verricht. Hierbij is de exploitatie en de samenwerking tussen de verschillende partijen in Het Kruispunt door ‘freelance onderzoeker’ Ronald Speld onder de loep genomen.

De omvorming van Theater het Kruispunt tot bruisend cultureel ontmoetingscentrum met het theater, de bibliotheek, horecaondernemer Spruit, Digitaal Dagblad en Exxact Barendrecht, is in de Barendrechtse politiek altijd als een EVB-project gezien met toenmalig wethouder Dirk Vermaat (Cultuur) als grote aanjager. En die was juist in de laatste maanden van de vorige coalitie aangeschoten wild, want vooral vanuit de VVD-hoek was er veel aversie tegen de EVB en wethouder Vermaat. Nu, maanden later, krijgt raadslid Matthijs van der Welle nog steeds rode vlekken in zijn nek als hij in debat moet met een EVB-vertegenwoordiger. En bij de PvdA zijn die haatgevoelens al niet veel minder.

Wat zou er niet mooier zijn dan de EVB en Vermaat pootje te lichten middels een rapport van BMC, moeten zij op die donkere novemberavond hebben gedacht toen VVD en PvdA samen een motie indienden. Want zouden er geen ongeoorloofde subsidies naar dit initiatief zijn gegaan, waaraan zoveel Barendrechters meerdere keren per jaar plezier beleven? Dat dit vermaledijde onderzoek de Barendrechtse gemeenschap 34.000 euro kost namen de twee partijen toen voor lief. Voor de val van Dirk Vermaat hadden zij dit wel over.

Het rapport van Ronald Speld liet echter zo lang op zich wachten dat de VVD en de PvdA nooit plezier hebben gehad van hun motie. De ‘freelancer’ haalde namelijk geen enkele deadline. Hij had wat privéproblemen, nam nog een extra klusje aan, de verkiezingen kwamen, de zomer ging voorbij en nog steeds was er geen rapport van BMC. Wel een nieuwe coalitie met zes partijen waaronder VVD en PvdA die met Cees Schaap en Reshma Roopram als wethouders nu zelf in het college vertegenwoordigd zijn.

In zijn beste kostuum presenteerde Speld gisteravond voor de commissie planning en control eindelijk het zogenoemde onafhankelijke rapport waar niets onafhankelijks meer aan is. De partners in Het Kruispunt konden zich totaal niet vinden in versie één – die bol stond met fouten, verkeerde namen en feitelijke onjuistheden – en hebben zelfs nog een lading kritiek op het uiteindelijke rapport. Met verbazing namen zij gisteravond kennis van de schaamteloze act van de BMC-freelancer, die in zijn presentatie maar bleef volharden dat het haat en nijd is tussen de verschillende partijen in Het Kruispunt.

De grote vraag is wat de politiek nu gaat doen met het rapport. Gisteravond waren er tijdens de oriënterende commissievergadering scherpe vragen van onder anderen Arno Schipper (CDA), Matthijs van der Welle (VVD), Winnie Hofland (PvdA) en Dirk Vermaat (EVB). De partners in Het Kruispunt hebben zich al lang gedistantieerd van het werk van Ronald Speld en willen met vereende kracht verder, de ambtenaren op het gemeentehuis zouden het rapport het liefst door de papierversnipperaar halen, wethouder Tanja de Jonge weet zich geen raad en het college wil voorlopig geen standpunt innemen. De enige die het rapport nog van belang vindt, is Ronald Speld zelf. Waarschijnlijk om zijn factuur van 34.000 euro te kunnen verantwoorden. Ik ben benieuwd of de gemeente Barendrecht die zal betalen?


Foto: Digitaal Dagblad