CDA royaal met uw belastingcenten

mainImage
CDA royaal met uw belastingcenten

Er komt een nieuw onderzoek naar de businesscase en naar de samenwerking tussen de partners in Het Kruispunt, het bruisende ontmoetingscentrum van Barendrecht. Het CDA heeft dinsdagavond gesteund door de andere partijen in de coalitie een motie ingediend die het eerdere rapport van BMC, à raison van 34.000 euro, in de papierversnipperaar doet belanden. Het nieuwe onderzoek wordt weer uitbesteed, want bij de gemeente Barendrecht kan het geld blijkbaar niet op.

Of de bibliotheek in Carnisselande volgend jaar open kan blijven, is nog uiterst onzeker. Die komt door het terugtrekken van Albrandswaard nog 179.000 euro te kort, maar dat maakt voor het CDA en de coalitiepartners niet uit. De VVD en de PvdA, de indieners van de vorige motie, waren dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering wel zo slim om deze keer de eer te gunnen aan het CDA. Fractievoorzitter Johan Lengkeek zag zijn kans schoon, ging er eens goed voor zitten en diende met een buitengewone gretigheid de motie in. Hij zei er, met een bezorgd gezicht, bij vooral de financiële cijfers in het rapport van BMC te missen.

De consultancybureaus als Deloitte, KPMG en Berenschot lopen al warm, want zij willen voor een vergelijkbaar bedrag als waarmee BMC saluerend van pret aan de slag ging dit klusje wel klaren. Een paar interviews met de gebruikers in Het Kruispunt, enkele gesprekjes op het gemeentehuis, het inlezen van wat oude raadsverslagen en je bent al een heel eind. Eén advies: je moet niet dezelfde fout maken als Ronald Speld van BMC door geen aantekeningen te maken en te lang te wachten met uitwerken van de interviews, want dan laat het geheugen je in de steek en staat het rapport vol met fouten, verkeerde namen en onjuiste conclusies.

De partners in Het Kruispunt hebben zich al lang van het eerste rapport gedistantieerd en willen zich op een positieve en toekomstgerichte wijze inzetten om het succes van de eerste twee jaar verder uit te bouwen en toe te werken naar een herziening van het businessmodel. Daarvoor is geen duur consultancybureau als Deloitte, KPMG of Berenschot nodig. Die centen kan de gemeente beter besteden aan de activiteiten in Het Kruispunt

De angst van CDA’er Johan Lengkeek over ongeoorloofde subsidiestromen kan ook worden weggenomen door de wethouders Nico Bults en Tanja de Jonge. Met zes wethouders in een college hebben zij daar immers alle tijd voor. De eerste is een prima wethouder financiën en De Jonge heeft cultuur in haar portefeuille, maar is opgeleid tot registeraccountant. Die twee kunnen heel goed de financiële cijfers van de partners in Het Kruispunt doorgronden en dat bespaart de Barendrechtse samenleving toch mooi 34.000 euro. En als zij niet willen, kan ook raadslid Simon Kelder (VVD) het. Excelsior prijst hem nog steeds vanwege zijn eeuwige zuinigheid.

Toch jammer dat het CDA dit niet bedacht heeft!


Foto: Digitaal Dagblad