Campagne: foutparkeren hindert hulpdiensten

13 November 2018, 09:58 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Foutparkeren kan grote gevolgen hebben. Hierdoor komen hulpdiensten in de problemen als ze snel op de plek moeten komen waar hulp nodig is. Daarom voeren de veiligheidsdiensten de komende maanden actie tegen foutparkeerders. En om automobilisten hiervan bewust te maken organiseren de politie, brandweer, gemeentelijke handhaving en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond de campagne 'Elke seconde telt'.

De partijen organiseren op verschillende plaatsen in Rotterdam ‘Elke seconde telt …’-acties tegen foutparkeren. De veiligheidsdiensten rijden door de straten om te controleren op verkeerd parkeren. Als een voertuig fout geparkeerd staat geven politie en gemeentelijke Handhaving eerst nog een waarschuwing. De bestuurder wordt dan gevraagd om zijn of haar auto te verplaatsen. Bij een volgende fout, of als het voertuig heel asociaal staat geparkeerd, komt er een bekeuring.

Parkeren buiten de vakken, de auto schuin op een parkeerplaats zetten of half op de stoep of in een bocht parkeren. Vaak realiseren Rotterdammers niet hoe dit parkeergedrag van invloed kan zijn op de snelheid van hulpverlening. Bij brand of een ander incident kan een foutgeparkeerd voertuig ervoor zorgen dat een brandweerauto of ambulance ernstig wordt vertraagd. Daarom wordt gevraagd om in de straat altijd netjes te parkeren.Politie, brandweer, gemeentelijke Handhaving en Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond organiseren op verschillende plaatsen in Rotterdam ‘Elke seconde telt …’-acties tegen foutparkeren. De veiligheidsdiensten rijden door de straten om te controleren op verkeerd parkeren. Als een voertuig fout geparkeerd staat geven politie en gemeentelijke Handhaving eerst nog een waarschuwing. De bestuurder wordt dan gevraagd om zijn of haar auto te verplaatsen. Bij een volgende fout, of als het voertuig heel asociaal staat geparkeerd, komt er een bekeuring.

Wakker schudden
Met de actie moeten foutparkeerders worden wakker geschud. Het gebeurt namelijk nog met regelmaat en te vaak dat een foutgeparkeerde auto de veiligheidsdiensten verhindert. Bij een noodsituatie wordt een foutgeparkeerde auto weggesleept, de kosten zijn dan te verhalen op de parkeerder. Bij acute noodsituaties, zoals bijvoorbeeld levensgevaar of uitslaande brand, kan de foutgeparkeerde auto weggeduwd of van de straat worden gereden. Voor hulpverleners telt namelijk elke seconde.