Weer tropische temperaturen in Barendrecht

mainImage
Weer tropische temperaturen in Barendrecht

Vandaag is het zonnig en de temperatuur loopt snel op. Met een (zeer) zwakke zuidoostenwind (1 tot 2 Beaufort) wordt zeer warme lucht naar Barendrecht getransporteerd en loopt de middagtemperatuur op naar een tropische 30, plaatselijk 31 graden Celsius.

Vanavond en in de vannacht is het wederom onbewolkt/helder. De minima liggen rond 17. Maandagavond waait er een (zeer) zwakke noordoostenwind (1 tot 2 Beaufort). In de nacht naar maandag ruimt de wind naar oostelijke richtingen en is (zeer) zwak, (1 Beaufort). Aan het eind van de nacht naar dinsdag is er zelfs enkele uren sprake van windstilte.

Dinsdag draait de wind naar oostelijke richtingen. De (zeer) zwakke oostelijke wind (1 tot 2 Beaufort) voert continentale lucht aan, waardoor de temperatuur in dinsdagmiddag in Barendrecht kan oplopen naar 33 of 34 graden. Zelfs op 400 meter hoogte is de lucht zeer warm, de temperatuur kan in de middag op deze hoogte met gemak 28 graden Celsius bereiken. Het weerbeeld bestaat aanvankelijk alleen maar uit zon, door de warmte worden later op de dag steeds forsere stapelwolken gevormd. Enkele stapelwolken kunnen in de loop van dinsdagavond uitgroeien tot het buienstadium, daarbij is onweer niet uitgesloten. De buien hebben echter een plaatselijk karakter.

In de nacht naar woensdag is de kans op onweersbuien groter, er kunnen pittige exemplaren over het Rijnmondgebied trekken. Wederom hebben de buien een plaatselijk karakter. De minima liggen rond 21 graden Celsius, waardoor we van de 5e tropennacht van het jaar kunnen spreken. Normaal komen er jaarlijks 1, hooguit 2 tropennachten voor in onze regio. De wind is overwegend matig (3 tot 4 Beaufort).

Woensdag wordt met een naar zuid draaiende wind (2 tot 3 Beaufort) nog steeds warme lucht aangevoerd. De middagtemperaturen liggen in Barendrecht rond 25 graden Celsius. Overdag zijn er zonnige perioden en bewolkte momenten. De kans op een regenbui of onweersbui is overdag klein.

Donderdag is het aangenamer met circa 24 graden. De wind waait uit richtingen tussen noord en noordoost. Het wordt zoals het er nu voor staat een half -tot zwaar bewolkte dag. Er vallen geregeld lichte regenbuien, maar grote neerslagsommen worden nog steeds niet verwacht. De meeste zon zien we waarschijnlijk aan het begin van de ochtend.


| Foto: Digitaal Dagblad.