Warme temperaturen blijven aanhouden

mainImage
Warme temperaturen blijven aanhouden

Vandaag is het in Barendrecht opnieuw zonnig. Het centrum van het hogedrukgebied boven Scandinavië verplaatst zich weer iets in westelijk richting door het uitdiepen van een depressie boven Rusland. Het zijn vooralsnog zeer kleine verschuivingen, deze zullen voor ons regionale weerbeeld vooralsnog zeer weinig uitmaken. Omdat er tijdelijk iets minder warme lucht het Rijnmondgebied instroomt komt de temperatuur rond 27 graden uit. Er waait een matige noordoosten- tot oostenwind, rond windkracht 3 Beaufort.

Dinsdag is het zonovergoten. De middagtemperatuur ligt op dinsdag rond 26 graden in Barendrecht bij een overwegend matige oostenwind (3 Beaufort). Onweersbuien zijn later in de week boven Noord-Frankrijk en Zuid-Duitsland te vinden, maar deze gaan ons land waarschijnlijk niet bereiken. De extreme droogte zal dus voorlopig nog voortduren. Woensdag en waarschijnlijk ook op donderdag zullen de temperaturen in de middag oplopen naar zomerse waarden.

Woensdag komen er vanuit een zuidelijke richting velden met sluierbewolking het luchtruim binnendrijven. Donderdag zal de zon opnieuw regeren, maar wolkenloos zal het niet zijn. Door de aanvoer van vochtigere warme lucht gaan zich door convectie in de loop van de dag stapelwolken vormen. Volgens de laatste computerberekeningen stevenen we af op een langdurige warmtegolf. Tot halverwege Juli wordt er vrijwel geen neerslag verwacht en blijven de temperaturen (ver) boven het langjarig gemiddelde (1980-2010).

In de nacht naar vrijdag is er kans op een regenbui, maar op de meeste plaatsen in het Rijnmondgebied blijft het droog. De minimumtemperatuur ligt rond 12 graden Celsius. Vrijdag is het iets koeler, maar is de zomerse grens van 25 graden Celsius nog steeds haalbaar. Het ziet er naar uit dat het de koelste dag van de week wordt.

 


Foto: Digitaal Dagblad