Warm en in de loop van de dag onweer

mainImage
Warm en in de loop van de dag onweer

Vanochtend zijn er in Barendrecht zonnige perioden met sluierbewolking. De temperatuur loopt snel op en aan het eind van de ochtend passeren we de zomerse grens van 25 graden al. Er waait een zwakke tot matige wind (2 tot 3 Beaufort) uit het noordoosten.

Vanmiddag ontstaan door een sterke warmteconvectie forse stapelwolken, deze gaan aan het eind van de middag uitgroeien tot zware onweersbuien. Dit heeft te maken met het passeren van een thermisch lagedrukgebied. Hierbij is kans op hagel en zeer veel regen in korte tijd. De buien verplaatsen zich nauwelijks, omdat er tot op grote hoogte  weinig wind is. Plaatselijk kunnen in het Rijnmondgebied tientallen millimeters neerslag vallen!  Er is kans op wateroverlast.

Bij deze zware onweersbuien komen echter geen zware windstoten voor, vaak is dit wel het geval bij dergelijke zware buien. Met maxima van circa 28 graden is het iets minder warm dan vandaag. Waar een bui is gevallen is het met circa 21 graden gevoelig frisser. Er waait een zwakke, soms een matige wind (2 tot 3 Beaufort) uit het noordoosten.

Vanavond kunnen er nog steeds fikse onweersbuien vallen, de lucht is daar immers onstabiel genoeg voor. Daarbij valt veel regen en kan hagel voorkomen. De buien doven aan het eind van de avond geleidelijk uit. Er is vrij veel bewolking. In de nacht naar woensdag is het overwegend droog en wisselend bewolkt. Met minima van 16-18 graden en een hoge luchtvochtigheid is het klam. Er waait een zwakke (2 Beaufort) naar noord draaiende (krimpende) wind.

Woensdag is er overdag een afwisseling van wolkenvelden en zonnige perioden. Opnieuw kunnen in de middag over Barendrecht onweersbuien tot ontwikkeling komen. De buien zijn in ieder geval veel minder zwaar en is de frequentie ook lager dan dinsdag. Met maxima van 26 graden is het opnieuw zeer warm voor de tijd van het jaar. Er waait een overwegend zwakke wind uit het zuidwesten, in de loop van de avond draait (ruimt) de wind naar noordelijke richtingen.

 


Foto: Digitaal Dagblad