(VIDEO): Gele hesjes voor 4e keer Erasmusbrug op

mainImage
(VIDEO): Gele hesjes voor 4e keer Erasmusbrug op

Demonstranten van actiegroep 'De Gele Hesjes' hebben zaterdagochtend voor de vierde keer geprotesteerd op de Rotterdamse Erasmusbrug. Zeker 75 demonstranten liepen mee. Het protest verliep vreedzaam. Twee agenten begeleidde de actievoerders, die zeker tot en met de Provinciale Statenverkiezingen in maart 2019.

''De opkomst valt me een beetje tegen'', sprak Marco de Haas, lokale organisator van de demonstratie, de actievoerders toe voorafgaand aan de wandeling. ''Veel mensen zijn naar Den Haag gegaan om daar te demonstreren. Ook is het bijna oud en nieuw, wellicht dat mensen in deze periode andere dingen doen.''

De afgelopen weken gingen 'de gele hesjes' niet alleen in Rotterdam de straat op. Eerder protesteerde men ook in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. In Den Haag werd een demonstratie halverwege door burgemeester Pauline Krikke afgebroken. Ze werden opgeroepen te vertrekken en hebben daar vervolgens gehoor aan gegeven. Het protest van zo'n 150 tot 200 actievoerders in de Haagse binnenstad verliep zaterdag grimmig. Tijdens een korte mars van het Plein naar het stadhuis moest de politie ingrijpen, omdat er werd gegooid met vuurwerk, rookbommen. Ook was er een schermutseling bij het winkelgebied. De ME voerde charges uit en vier activisten werden opgepakt. De politie wist te verhinderen dat de demonstranten het winkelgebied inliepen. Daarbij vlogen enkele terrasstoelen door de lucht.

In Rotterdam zijn er, ook tijdens eerdere demonstraties, geen aanhoudingen verricht.

De actievoerders zijn geïnspireerd protesten in Frankrijk en België. In die twee landen werden onder meer snelwegen geblokkeerd om te protesteren tegen hoge brandstofprijzen. In Frankrijk vielen al meerdere doden tijdens de protesten.


Foto: Digitaal Dagblad