Video: Bouw van Het Reigersnest aan de Binnenmaas

mainImage
Video: Bouw van Het Reigersnest aan de Binnenmaas

Binnenkort is het 100 jaar geleden dat de vereniging “Het Zuider Volkshuis” zich in de nieuwe wijk Vreewijk vestigde. Om dit te vieren is men op zoek gegaan naar materiaal over de sociale en culturele activiteiten van deze organisatie. Zo ontdekte men filmopnamen van de bouw van “Het Reigersnest” in 1955-56. Dat was een soort dependance aan de Binnenmaas in de Hoeksche Waard, waar de bewoners van Vreewijk aan watersport konden doen. Na de oorlog waren de opstallen daar aan vervanging toe. Na een inzamelingsactie besloot men om een nieuw pand te bouwen.

Dat filmmateriaal is nu gedigitaliseerd en door Barendrechtse videoarchivaris Bas Romeijn gemonteerd tot de 16 minuten lange film ''1959-56: De bouw van Het Reigersnest aan de Binnenmaas”. Hij heeft daarbij voor het ingesproken commentaar gebruik gemaakt van letterlijke teksten uit een eveneens teruggevonden handgeschreven dagboek dat één van de vele vrijwilligers op de bouw had bijgehouden. Het is daardoor een leuk en authentiek document geworden. Het toont ons de bouw en de feestelijke opening. We zien daar ook nog Juffrouw Lucie Haverlaar de oprichtster van deze vereniging, bedoeld voor ontwikkeling, beschaving en ontspanning voor de bewoners van heel het zuiden van Rotterdam. Het Zuider Volkshuis bestaat niet meer, maar het groepshuis “Het Reigersnest” staat nog steeds aan de Binnenmaas. Een bewijs dat Lucie Havelaar de vrijwilligers kon motiveren tot mooie prestaties.

De film is door Bas Romeijn toegevoegd aan zijn collectie met terugkijkfilms op zijn website basromeijnfilms.blogspot.nl


Foto: Digitaal Dagblad