Temperaturen kunnen oplopen naar 34, 35 of 36 graden

mainImage
Temperaturen kunnen oplopen naar 34, 35 of 36 graden

Vandaag draait de wind naar zuidelijke richtingen. De zwakke zuidelijke wind (1 tot 2 Beaufort) voert continentale lucht aan, waardoor de temperatuur in dinsdagmiddag in Barendrecht kan oplopen naar 34, plaatselijk 35 of 36 graden. Zelfs op 400 meter hoogte is de lucht zeer warm, de temperatuur kan in de middag op deze hoogte met gemak 28 graden Celsius bereiken. Er is een grote kans op smog door ozon. Het weerbeeld bestaat aanvankelijk alleen maar uit zon, door de warmte worden later op de dag steeds forsere stapelwolken gevormd. Enkele stapelwolken kunnen in de loop van dinsdagavond uitgroeien tot het buienstadium, daarbij is onweer niet uitgesloten. De buien hebben echter een plaatselijk karakter, er zijn ook plaatsen in het Rijnmondgebied waar geen druppel valt.

In de nacht naar woensdag is de kans op onweersbuien groter, er kunnen pittige exemplaren over trekken. Wederom hebben de buien een plaatselijk karakter. De minima liggen rond 21 graden Celsius, waardoor we van de 5e tropennacht van het jaar kunnen spreken. Normaal komen er jaarlijks 1, hooguit 2 tropennachten voor in onze regio. De wind is overwegend matig (3 tot 4 Beaufort).

Woensdag wordt met een naar zuid draaiende wind (2 tot 3 Beaufort) nog steeds warme lucht aangevoerd. De middagtemperaturen liggen in de Rijnmondregio rond 25 graden Celsius. Overdag zijn er zonnige perioden en bewolkte momenten. De kans op een regenbui of onweersbui is overdag klein.

Donderdag is het aangenamer met circa 24 graden. De wind waait uit richtingen tussen noord en noordoost. Het wordt zoals het er nu voor staat een half -tot zwaarbewolkte dag. Er vallen geregeld lichte regenbuien, maar grote neerslagsommen worden nog steeds niet verwacht. De meeste zon zien we waarschijnlijk aan het begin van de ochtend.

Vrijdag krimpt de wind van noordoost naar west. De windkracht is (zeer) zwak tot matig, windkracht 1 tot 3 Beaufort. Het is wisselend bewolkt met de meeste zon in de ochtenduren. Een regenbui is mogelijk, hetzij plaatselijk. Op de meeste plaatsen in het Rijnmondgebied blijft het droog. De middagtemperatuur ligt rond 22 graden Celsius in Barendrecht. Sinds begin juli is de maximumtemperatuur niet zo laag geweest!

 


Foto: Digitaal Dagblad