'Taal van de tumor' op Calvijn Groene Hart

mainImage
'Taal van de tumor' op Calvijn Groene Hart

Afgelopen dinsdag namen de vwo-examenkandidaten van Calvijn Groene Hart onder begeleiding van de Universiteit van Utrecht deel aan het DNA-practicum ‘De taal van de tumor’. Dit biologiepracticum gaat over mutaties die uiteindelijke leiden tot kanker, een ziekte van het DNA. Als er te veel fouten in het DNA ontstaan, kan een gezonde cel ontsporen. Het bouwplan van de cel raakt dan beschadigd en de cel zal ongeremd delen en groeien, waardoor een tumor ontstaat: het begin van kanker.

Bij dit uitdagende practicum zijn de leerlingen uit 6vwo met biologie in hun pakket zelf aan de slag gegaan als DNA-onderzoeker. Ze dienden hiervoor een arts te assisteren door het DNA van een bortskankerpatiënt te onderzoeken. Het was de taak van de leerlingen uit te zoeken welke fouten er in het DNA van de kankercellen van de patiënt zaten, zodat zij een advies aan de arts konden geven over de therapie op maat. Daarnaast ontdekken de leerlingen of de kanker van de betreffende patiënt erfelijk is.

Tijdens dit practicum isoleerden de leerlingen DNA en onderzochten genen. Zo ontdekken ze welke behandeling het beste zou passen bij de mutaties van een borstkankerpatiënt. Het was een zeer leerzame en geslaagde ochtend, waarbij de leerlingen niet alleen veel geleerd hebben over biologie in de praktijk maar ook hoe academisch onderzoek in zijn werk gaat, zodat de examenkandidaten zich beter kunnen voorstellen wat er op de universiteit van hen verwacht zal worden.


Foto: Digitaal Dagblad