Schade ramp olietanker bedraagt 80 miljoen

mainImage
Schade ramp olietanker bedraagt 80 miljoen

Het Gemeentelijk Havenbedrijf had de Noorse rederij Odfjell officieel al aansprakelijk gesteld voor de ramp in de Derde Petroleumhaven, maar heeft er nu ook een prijskaartje aan kunnen hangen: 80 miljoen. Het getal werd genoemd tijdens de presentatie van de jaarcijfers door Havenbaas Allard Castelein.

Het opruimen van de gelekte 220 ton stookolie uit de bulktanker Bow Jubail duurt al een maand en is nog steeds niet volledig afgerond. De operatie om de bijna duizend zwanen die hierdoor besmeurd in de Maas en Nieuwe Maas zwommen, te cleanen is wel met succes achter de rug.

Odfjell en de gemeente Rotterdam zijn in onderhandeling over de afwikkeling van de schade. Als Odfjell gaat mekkeren over de schuldvraag wordt het een jarenlang durende juridische zaak.

De Odfjell Groep is actief in de wereldwijde markt van zeetransport en opslag van chemicaliën en andere speciale bulkvloeistoffen. De vloot omvat circa 100 schepen. In september 2011 verkocht Odfjell een belang van 49% in drie terminals aan de Amerikaanse investeerder Lindsay Goldberg. De terminals in Rotterdam gingen mee in de verkoop. Odfjell is de laatste achttien jaar betrokken geweest bij een aantal incidenten in de haven. Aan het begin van deze eeuw legde DCMR Milieudienst Rijnmond een deel van de terminal zelfs stil omdat tientallen jaren lang geen controles aan de tanks waren uitgevoerd.


Foto: Digitaal Dagblad