Rutte: Kok was architect poldermodel

mainImage
Rutte: Kok was architect poldermodel

Wim Kok was zowel ''architect als aannemer" van het poldermodel, aldus premier Mark Rutte in een reactie op het overlijden van de voormalige PvdA-premier. Hij was ''een man om naar op te kijken" en een ''gezaghebbend minister-president".

''Als minister van Financiën en later als premier van twee kabinetten stond Wim Kok boven de partijen. Volkomen betrouwbaar, volkomen integer en altijd gerichåt op een oplossing. Die hang naar nuance, naar degelijkheid en naar het verstandige compromis typeert hem als bestuurder misschien nog wel het meest. Hij was een man met een groot verantwoordelijkheidsgevoel die hoge eisen stelde aan zichzelf en aan de mensen met wie hij werkte. Met zijn sobere nuchterheid stond hij in de beste traditie van Willem Drees", aldus Rutte.

Volgens Rutte ging onder de ''schijnbare onverstoorbaarheid" van Kok een ''sociaal bewogen mens" schuil. ''Het is geen geheim dat het drama Srebrenica tot op het allerlaatst zwaar op hem heeft gedrukt. Het is die combinatie van hoofd en hart die Wim Kok maakte tot wie hij was. Een groot man aan wie ons land veel dank is verschuldigd. Een man ook die gemist zal worden, bovenal in zijn gezin en familie."


Foto: Digitaal Dagblad