Barendrechts Dagblad | Ruim 2500 historische foto’s provincie online

Ruim 2500 historische foto’s provincie online

mainImage
Ruim 2500 historische foto’s provincie online

Gedeputeerde Jeannette Baljeu heeft deze week de website ‘Beelden van Vroeger’ gelanceerd. Op deze interactieve website maakt de provincie Zuid-Holland ruim 2500 gedigitaliseerde glasnegatieven en 15 historische films uit haar eigen archief toegankelijk en herbruikbaar. De gedigitaliseerde glasnegatieven uit de jaren ’40, ’50 en ’60 zijn nog niet eerder op grote schaal aan de buitenwereld getoond. Foto's van Barendrecht zijn niet te vinden in het archief, maar wel andere 'plaatjes' uit de regio.

“Ik ben ontzettend blij dat we deze prachtige beelden met onze inwoners kunnen delen. De beelden illustreren het verhaal van Zuid-Holland en geven niet alleen inzicht in de historische werkzaamheden van de provincie, maar laten ook zien hoe sterk onze provincie is veranderd en gegroeid in de afgelopen decennia”, aldus gedeputeerde Jeannette Baljeu.

Bijzondere beelden
De onderwerpen van de bijzondere beelden variëren van Zuid-Hollandse landschappen en stadsgezichten, wegaanleg en Statenvergaderingen tot de herstelwerkzaamheden van de Watersnoodramp. Daarnaast heeft de provincie een aantal oude films gedigitaliseerd die een mooi tijdsbeeld van de wederopbouwperiode geven. “De beelden geven weer hoe Zuid-Holland leeft met, en soms tegen water. Maar ook hoe de Zuid-Hollandse steden de afgelopen decennia zijn ontwikkeld tot levendige en bedrijvige gebieden”, aldus gedeputeerde Baljeu.

Openbaar voor iedereen
De beelden kunnen door alle geïnteresseerden bekeken, gedeeld, gedownload èn hergebruikt worden. Door het materiaal aan te bieden in open data-format is het voor iedereen mogelijk deze te gebruiken voor eigen toepassingen, zoals websites en apps. Ook kunnen bezoekers van de website binnenkort informatie over de beelden toevoegen wanneer zij bijvoorbeeld de locatie of de personen op de foto herkennen. De glasnegatieven vormen samen met de oude films de eerste greep materiaal uit het provinciale archief dat als open data, dus zonder beperkingen, wordt aangeboden.


Foto: Digitaal Dagblad