Rotterdam wil start Tour organiseren

mainImage
Rotterdam wil start Tour organiseren

Rotterdam wil de Grand Départ van de Tour de France organiseren. De gemeente stelt zich kandidaat voor de tourstart in 2023, 2024 of 2025.
Onder de naam ‘Rotterdam Demarreert’ werkt de stad de komende jaren aan een landelijke samenwerking om meerdere etappes in Nederland te laten verrijden.
Rotterdam heeft goede ervaringen met het organiseren van de start van de Tour de France. De Rotterdamse Grand Départ in 2010 trok in dat weekend een miljoen bezoekers, beelden van de stad gingen de wereld over en 70% van de Rotterdammers was trots op de start van de Tour. In 2015 passeerde de Tour Rotterdam tijdens de etappe van Utrecht naar Neeltje Jans.

De stad gaat de positieve energie die de komst van dit soort evenementen met zich meebrengt gebruiken om de stad verder te ontwikkelen. Zo wil de stad de Grand Départ gebruiken om nog meer mensen te inspireren om vaker de fiets te pakken – als duurzaam transportmiddel, als sportieve uitdaging maar ook omdat het gezond en leuk is om te bewegen.

''Onze stad is bij uitstek geschikt voor dit soort grote internationale evenementen. We willen dit echter niet alleen doen'', aldus sportwethouder Sven de Langen. ''Voor deze evenementen zoeken we de samenwerking met de andere grote steden in het land en met de gebieden om ons heen. We willen dat dit evenementen van heel Nederland worden. Wij willen daarvoor graag vol op de pedalen. Vandaar nu dit besluit en de uitnodiging aan anderen: doe met ons mee. Laten we er samen een feest voor heel Nederland van maken.''

Rotterdam heeft de ambitie om de komende jaren meerdere grote internationale sportevenementen naar de stad te halen. Naast de Tour de France wil de stad ook de Youth Olympic Games 2026 en diverse EK’s en WK’s organiseren. Geen autoraces. Daar is GroenLinks voor gaan liggen.


Foto: Digitaal Dagblad