Ridderkerk gaat criminele jeugd onder loep nemen

10 February 2020, 15:15 uur
Algemeen
mainImage
Pixabay

door Geert van Someren

De gemeente Ridderkerk en het basisteam Oude Maas van de politie gaan de ‘vercriminalisering’ van plaatselijke jeugd onderzoeken. Dat blijkt uit het ‘Actieplan Veiligheid 2020’ dat het college van B&W naar de Ridderkerkse gemeenteraad heeft gestuurd.

In dat plan staan de concrete acties voor dit jaar. “Onze ambitie is gericht op het tegengaan van de criminaliteit en overlast in de gemeente en de verdere verbetering van de veiligheidsbeleving van inwoners. Dit doen we door in 2020 de volgende prioriteiten gezamenlijk aan te pakken: overlast jeugd, drugsgerelateerde zaken, ondermijning, woning- en auto inbraken en zogeheten High Impact Crimes (HIC)”. Dat laatst betreft misdrijven die die de samenleving schokken.

Wat dat betreft heeft Ridderkerk in het afgelopen jaar te maken gehad met de gewelddadige overval door jongeren op de Coop supermarkt in Drievliet en recent een steekpartij tussen jongeren op straat bij het Gemini College. Het college van B&W, waarin de burgemeester verantwoordelijk is voor de portefeuille veiligheid, wil niet alleen samen met de politie uitvoering geven aan de aanbevelingen die voortkomen uit het onderzoek naar ‘vercriminalisering’ van plaatselijke jeugd, maar ook “regie in de aanpak van geprioriteerde jeugdgroepen en het blijven zoeken van intensieve samenwerking met de partners in de groepsaanpak”.

Afwijkend gedrag
Na het in kaart brengen van de criminele jeugd in Ridderkerk, zou de criminaliteit moeten dalen door vervolging van jongeren. Ook willen gemeente en politie jongeren met afwijkend gedrag signaleren en dat adequaat opvolgen. Het moet het veiligheidsgevoel onder inwoners vergroten. Daarbij speelt ook voorlichting op scholen een rol en moeten wijkagenten actief contact leggen met jongeren op straat. Het opsporen van criminele jongeren en die aanhouden voor strafbare feiten, maken deel uit van het plan.

Net als in 2018 komen er nog steeds diverse meldingen binnen bij de politie over de handel in drugs. Dit zijn veelal meldingen via Meld Misdaad Anoniem, zo staat in het actieplan. “Meldingen van dealen worden door de politie onderzocht. Bij constatering van strafbare feiten worden de verdachten na afronding van het onderzoek aangeboden bij het openbaar ministerie. De wijkagenten van Ridderkerk ontvangen diverse signalen van burgers en netwerkpartners dat in Ridderkerk sprake is van gebruik en handel in drugs. Onder de jongeren en hun ouders uit Ridderkerk heerst de angst voor represailles wanneer er met de politie wordt gepraat”, staat in het stuk.