Neerslagtekort wordt hoger dan in 1976

mainImage
Neerslagtekort wordt hoger dan in 1976

Het neerslagtekort stijgt in de komende twee weken naar 308 millimeter. Dat is hoger dan in dezelfde periode in 1976, dat geldt als het recordjaar tot nu toe. Het KNMI voorziet nauwelijks regen en het blijft warm, zodat het tekort verder zal gaan oplopen.

Dat meldt de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW), die donderdag een nieuw droogtebericht verspreidde. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) stelt donderdag het managementteam watertekorten (MTW) in werking. Dit team neemt besluiten over de verdeling van het water in tijden van een watertekort. De LCW adviseert het team. Het MTW is opgericht in 2003 en kwam voor het laatst in 2011 bijeen.

Volgens de LCW neemt het watertekort in Nederland de komende weken toe. De watervraag blijft hoog en stijgt verder, aldus de LCW. De commissie blijft aandringen op uiterst spaarzaam gebruik van IJsselmeerwater, want de watervoorraad in deze 'regenton van Nederland' daalt. Er is nog geen verbod op het inlaten van water uit het IJssel- en Markermeer. Dat doen aanliggende waterschappen om de zoetwatervoorraad in hun werkgebied op peil te houden.

Langs de grote rivieren staan overal pompen om water naar het achterliggend gebied te transporteren. Sluizen worden zo min mogelijk gebruikt om waterverspilling te voorkomen. Recreatievaarders mogen sommige sluizen niet meer gebruiken. Ondertussen daalt het waterpeil in de rivieren. Ook de Maas komt nu in de gevarenzone, aldus de LCW. Omdat het water in alle watergangen flink is opgewarmd nemen blauwalg, botulisme en vissterfte elke dag verder toe.


Foto: Digitaal Dagblad