Barendrechts Dagblad | LED-licht Heinenoordtunnel gaat besparen

LED-licht Heinenoordtunnel gaat besparen

mainImage
LED-licht Heinenoordtunnel gaat besparen

Rijkswaterstaat heeft nieuwe verlichting aangebracht in de Tweede Heinenoordtunnel. In deze tunnel, die geschikt is voor agrarisch verkeer, fietsers en voetgangers, zijn de tl-lampen vervangen door LED-verlichting. Met deze duurzame stap wil Rijkswaterstaat qua licht zo’n 75 procent energie besparen. In de twee tunnelbuizen van de Tweede Heinenoordtunnel hingen tot voor kort maar liefst 1250 tl-lampen. Inmiddels zijn deze ingeruild voor 200 ledlampen, een aanzienlijk lager aantal.

''Toch blijft de beleving qua licht voor tunnelgebruikers hetzelfde'', vertelt Johan Naber, als technisch manager van Rijkswaterstaat betrokken bij dit project.''Dat komt omdat ledlampen veel breder en verder kunnen stralen. Voor hetzelfde resultaat kan dit type verlichting dan ook verder uit elkaar hangen. In de nieuwe situatie hangt er iedere 8 meter een ledlamp.''

De komende weken onderzoekt Rijkswaterstaat hoeveel energiebesparing deze dynamische verlichting oplevert. Daarbij staat het veiligheidsgevoel van tunnelgebruikers steeds voorop.


Foto: Digitaal Dagblad