Kleine zorgverzekeraar steeds populairder

mainImage
Kleine zorgverzekeraar steeds populairder

Kleine zorgverzekeraars winnen de laatste jaren aan marktaandeel. Vorig jaar ging het totale marktaandeel van de kleine verzekeraars omhoog van 11,6 naar 13,5 procent. Een verschil van ruim 300.000 verzekerden. Dat stelt vergelijkingswebsite Zorgwijzer.nl vast aan de hand van cijfers in de zorgthermometer van Vektis.

Er zijn in Nederland tien verzekeringsconcerns die op hun beurt risicodrager zijn voor zo’n 40 verschillende verzekeraars, volmachten en zorglabels.

Hoewel kleine verzekeraars populairder worden, wordt de markt nog steeds gedomineerd door vier grote verzekeringsconcerns: Zilveren Kruis, VGZ, CZ en Menzis. De vier verzekeraars hebben samen ruim 14,5 miljoen klanten.

Oorzaak

Een deel van de aanwas bij kleine verzekeraars werd veroorzaakt door iptiQ, een nieuwe zorgverzekeraar die een groot aantal verzekerden overnam van risicodrager VGZ.

Maar volgens Zorgwijzer zijn er ook andere redenen waarom kleine verzekeraars langzaam terrein winnen. Koen Kuijper van Zorgwijzer licht toe:

“Kleine verzekeraars lijken zich steeds beter te onderscheiden van de rest, met name op het gebied van klantenservice. Het is dan ook niet verrassend dat deze verzekeraars gemiddeld gezien beter scoren op klanttevredenheid dan andere maatschappijen. Daarnaast hebben de kleine verzekeraars een groot aanbod aanvullende verzekeringen met uitgebreide dekkingen. Dit zijn zaken die belangrijk zijn voor de aanwas van nieuwe klanten”.

Vergelijken

Via Zorgwijzer.nl kunnen consumenten hun eigen zorgverzekering vergelijken met het overige aanbod zorgpolissen. Zo komt men er eenvoudig achter of er elders een goedkopere optie is. Uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) blijkt dat men door over te stappen, gemiddeld 5,50 euro per maand kan besparen. Jaarlijks wisselen ongeveer een miljoen mensen van ziektekostenverzekeraar.


Foto: Digitaal Dagblad