Herdenkingsbijeenkomst vrijdag om 19.00 uur

mainImage
Herdenkingsbijeenkomst vrijdag om 19.00 uur

Ook in Barendrecht worden vrijdag de slachtoffers herdacht van de Tweede Wereldoorlog en allen die hun leven gaven voor de vrijheid. Om 19.00 uur start de herdenking in de Dorpskerk, een ieder is daar van harte welkom.

Tijdens de herdenking zijn er toespraken van Burgemeester van Belzen en Jos Vis. Zangvereniging Cantando en Organist Hans van Gelder verzorgen de muzikale bijdragen terwijl Ninette Neuteboom enkele gedichten zal lezen. Om 19:50 uur gaan de aanwezigen naar het monument op het Doormanplein waar om 20:00 uur, na het signaal taptoe, twee minuten stilte in acht wordt genomen. Na het gezamenlijk zingen van het Wilhelmus worden er kransen en bloemen gelegd door verschillende vertegenwoordigers van de Landmacht, Luchtmacht, Koninklijke Marine, vertegenwoordigingen uit Amerika, Australië en het Verenigd Koninkrijk, nabestaanden van de in Barendrecht begraven RAF piloot Jack Dawson Green en kinderen van de Rehobothschool. Ook de Stichting 4 mei herdenking Barendrecht en Oranjevereniging Juliana zullen bloemen leggen. Bij het monument zal Harmonievereniging Barendrecht o.l.v. dirigent Johan Noothout passende muziek spelen. Nadien is er gelegenheid voor een ieder om langs het monument te lopen en eventueel bloemen te leggen.

Wat mensen misschien niet weten is dat op 4 mei er bij verschillende monumenten in Barendrecht wordt stil gestaan. Zo zal Burgemeester van Belzen om 10:00 uur samen met leden van de Stichting 4 mei herdenking Barendrecht bloemen leggen bij de gedenkplaquette op Station Barendrecht. Vandaar gaat het gezelschap naar het monument in Smitshoek aan de Bakkersdijk, ook hier worden bloemen gelegd. Om 10:40 uur wordt het monument bezocht bij de voormalige Barendrechtse brug waarna om 11:00 uur wordt verzameld bij het graf van Jack Dawson Green op de begraafplaats aan de Scheldestraat. Bij het graf zijn ook nabestaanden, een delegatie van het 603e squadron van de RAF en vertegenwoordigers en kinderen van de Rehobothschool aanwezig.
Een afvaardiging van de Stichting 4 mei herdenking Barendrecht zal ’s middags aan de andere kant van de rivier aanwezig zijn. In Heinenoord is een monument voor Jack Dawson Green en ook hier is een ceremonie.

Het thema van de 4 mei herdenking is al enkele jaren: Geef vrijheid door. De Stichting 4 mei denkt door op deze manier te herdenken, de kinderen er bij te betrekken, zij op de goede weg zijn om de 4 mei herdenking in Barendrecht op respectvolle wijze te laten plaatsvinden. Al vele jaren is de herdenking in de Dorpskerk en op het Doormanplein druk bezocht, het bewijs dat menige inwoner zich bij dit gedachtegoed aansluit.


| Foto: Digitaal Dagblad