Gemeente gestart met onderhoud sloten en vijvers

mainImage
Gemeente gestart met onderhoud sloten en vijvers

De gemeente Barendrecht is deze week gestart met de ‘najaarsronde’ van het maaien langs sloten en vijvers. De gemeente maait vanaf de kant, met trekkers met een maaikorf erachter. ''Hiermee maaien wij het riet. Ook werken wij vanuit kleine bootjes. Onderhoud is nodig om te voorkomen dat sloten en vijvers dichtgroeien en de doorstroming minder wordt'', aldus een woordvoerder.

De gemeente verwacht dat de najaarsronde dit jaar wat langer duurt dan normaal. Dit komt omdat de water- en oeverplanten in de uitzonderlijk warme zomermaanden enorm gegroeid zijn en de gemeente in die periode weinig onderhoud uitgevoerd heeft, om vissterfte en botulisme zoveel mogelijk te voorkomen. Na het maaien worden de waterplanten en het riet in hopen op de kant gelegd. ''Deze laten we bewust een paar dagen liggen zodat waterdieren zoals kikkers en salamanders de kans hebben om uit het maaisel te kruipen.''

Er wordt nu ook gesrart met het ecologisch beheer van sloten en vijvers. Dit betekent dat niet alles gemaaid wordt en delen van rietkragen delen blijven staan. Het riet dient voor knaagdieren en amfibieën als schuilplaats om te overwinteren.

 


Foto: Digitaal Dagblad