Geen bus en trein door staking streekvervoer

mainImage
Geen bus en trein door staking streekvervoer

Reizigers die met de streekbus of regionale trein op pad willen, moeten maandag op zoek naar een alternatief. Vanwege een staking rijden in het hele land vrijwel geen streekbussen en regionale treinen. De vakbonden FNV en CNV willen met de 48-uursstaking hun eisen voor een nieuwe cao voor de werknemers bij de regionale vervoersbedrijven kracht bijzetten. In onze regio gaat het om Connexion, Qbuzz, Arriva en de regionale trajecten van de RET. Het stadsvervoer van de RET rijdt gewoon volgens dienstregeling, deze medewerkers werken volgens een andere cao.

Volgens vakbond FNV knijpen de werkgevers de chauffeurs al jaren uit. ”De rijtijden worden steeds krapper en er is geen tijd voor pauzes. We willen keiharde afspraken in de cao”, stelt FNV-bestuurder Paula Verhoef. Hanane Chikhi (CNV) wijst erop dat betere afspraken over loon, werkdruk en plaspauzes ook van belang zijn voor de veiligheid van, en de service aan, de reizigers. De Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) probeerde via de rechter de staking te voorkomen, maar van de rechter mocht de actie doorgaan. De staking in het streekvervoer eindigt dinsdagavond.

De cao voor het streekvervoer geldt voor 12.000 werknemers.

Het is de tweede keer dit jaar dat er acties zijn in het streekvervoer. Op 4 januari reden er door acties voor een betere cao ook nauwelijks streekbussen en regionale treinen.


| Foto: Digitaal Dagblad