Fotograaf Jordi Woerts in Kenia (3)

mainImage
Fotograaf Jordi Woerts in Kenia (3)

De fotograaf Jordi Woerts participeerde begin 2018 in het Photography & Wildlife Conservation-project in het Kruger Park in Zuid-Afrika, dat in het teken stond van het vergaren van belangrijke informatie over het ecosysteem om de dieren te beschermen voor stroperij en hongersnood. Daarom besloot hij in november 2018 wéér naar Afrika te reizen; dit keer voor een Big Cat Monitoring-project in het Maasai Mara Nationale Reservaat in Kenia waar hij data verzamelde over de grote katten: cheetahs, luipaarden en natuurlijk leeuwen.

Zijn persoonlijke doel nu hij terug is in Nederland: het tonen van de schoonheid van de dieren en het benadrukken van het belang van een gezond ecosysteem. Dit probeert hij te doen met behulp van zijn eigen website, Instagram account en via Dagblad010. Dit is deel 3.

Mijn eerste groep cheetahs in het wild

Woerts: ‘’Na een dag zonder veel geluk besloten we terug naar het kamp te gaan. Op de weg terug kwamen we een groep van vijf Cheetahs tegen die net op een Impala hadden gejaagd. De vier jonkies lagen voldaan op de grond, terwijl de moeder het karkas aan het verdedigen was tegen twee jakhalzen. Met vier kleintjes moet de moeder elke dag jagen om te zorgen voor voldoende voedsel en met zoveel andere roofdieren in de omgeving is dat zeker niet gemakkelijk. Rond de 90% van de jongen overleefd het normaal gesproken ook niet. Dat maakt het erg knap dat deze moeder de vier kleintjes groot heeft kunnen brengen.
De volgende stap voor de moeder is het afstoten van haar kroost. De vrouwtjes gaan ieder hun weg, terwijl de mannetjes meestal bij elkaar blijven om hun overlevingskans te vergroten. Zo is ook de beroemde groep Cheetahs ontstaan: ‘The Five Musketeers’. Dit zijn vijf volwassen mannetjes die heersen over een groot gedeelte van de Maasai Mara.
De omstandigheden om te fotograferen waren zeker niet gemakkelijk. Het werd snel donker en omdat Cheetahs erg beweeglijk zijn is het zeker geen makkelijke opgave. Gelukkig bleven ze vrij kalm en kon ik na een lange dag zonder geluk alsnog foto’s maken van poserende jonkies, van de jager en prooi en van de vermoeide moeder.’’[caption id="attachment_65025" align="alignnone" width="900"] Op Instagram (@jwwlphoto) en website (www.jordiwoerts.com) is de schitterende ‘African Wildlife’ jaarkalender te bestellen voor slechts €14.95[/caption]


Foto: Digitaal Dagblad