Filmtrilogie over brouwerij D’ Oranjeboom

mainImage
Filmtrilogie over brouwerij D’ Oranjeboom

In Rotterdam-Feijenoord, aan de Nassaukade en de Oranjeboomstraat, stond van 1885 tot 1990 een grote bierbrouwerij. De inmiddels hoog bejaarde Marius Förrer was in zijn werkzame leven technicus bij de brouwerij D’ Oranjeboom en was daardoor in het bezit van een oude bedrijfsfilm.

Een film, zoals toen gebruikelijk, zonder geluid waarbij het commentaar op tekstkaarten stond. Er ontbrak ook een stukje aan de lange en trage film uit 1927 maar het toonde wel een interessant beeld van Rotterdam en de brouwerij. Daarom stelde hij het ter beschikking van zijn plaatsgenoot Bas Romeijn, filmer en publicist van retrofilms over Barendrecht en Rotterdam. Die maakte er voor gebruik op internet, drie vlot gemonteerde korte films van, met ingesproken commentaar. Daarin ziet men het bezorgen van bier met paard en wagen. Die wagen maakt een rit vanaf de Coolsingel naar de brouwerij op Zuid. Daarbij bezoekt het kroegen om vaten bier af te leveren.

Ook is er een heuse gekoelde zelftap voor thuisgebruik te zien. Die had men toen ook al. Ook zijn er fragmenten over de ijsfabriek van D’ Oranjeboom te zien, over het maken van staafijs voor het koelen van bier in cafés, vis- en melkwinkels.

Rotterdam, bierbrouwen in 1927 gaat over het brouwproces zelf. Vanaf het lossen van de mout in de haven tot en met het onderhoud en het vullen van de houten vaten. Romeijn heeft inmiddels alle drie de filmpjes tegelijk op zijn website gezet.


| Foto: Digitaal Dagblad