Erasmus gestopt met koop lichaamsdelen

mainImage
Erasmus gestopt met koop lichaamsdelen

Het Erasmus MC is gestopt met de inkoop van hoofden en andere lichaamsdelen uit de Verenigde Staten die bestemd zijn voor onderwijs. Hoewel die activiteit legaal is, heeft het ziekenhuis moeite met de agressieve manier waarop de Amerikaanse verkoper, het bedrijf Science Care, nieuwe klanten werft. Ook de prijs is buiten proporties.

Het AMC gaat dit voorbeeld volgen. ''We hebben begrepen dat Science Care agressief aan het acquireren is in verpleeghuizen en hospices. En als Science Care alleen maar gaat zitten jagen van 'u kunt uw begrafeniskosten voorkomen' en 'donate your body', dat is iets wat wij niet wisten", zegt Freek Dikkers, hoofd KNO AMC, tegen actualiteitenrubriek Nieuwsuur, die over de kwestie bericht. Nieuwsuur werkte samen met het Britse persbureau Reuters.

Nieuwsuur meldt dat veel nabestaanden van mensen die hun lichaam aan de wetenschap gaven, niet precies weten wat er met een gedoneerde lichaam is gebeurd. Ze zouden niet weten dat lichamen in delen over de hele wereld werden verhandeld. Ook zou er flink verdiend worden aan de praktijk, die in handen is van winstmakende commerciële bedrijven.

Dat het AMC de hoofden uit de Verenigde Staten haalde, was volgens Dikkers noodzakelijk. Deze moeten van een bepaalde kwaliteit zijn en diepgevroren. Een dergelijk aanbod kon hier in Nederland niet geleverd worden. Het Amsterdamse ziekenhuis kocht tussen 2008 en 2018 ieder jaar tussen de dertig en vijftig diepgevroren hoofden.


Foto: Digitaal Dagblad