Er komt zwarte lijst met pedo's

mainImage
Er komt zwarte lijst met pedo's

Het wordt makkelijker om ontuchtplegers te weren bij verenigingen. Vrijwilligersorganisaties en sportbonden komen dit jaar met een gezamenlijke zwarte lijst, meldt het AD.

Daarop staan niet alleen daders die tuchtrechtelijk zijn veroordeeld, maar ook vrijwilligers die door een bestuur zijn geschorst of verwijderd. Deze maatregelen moeten voorkomen dat pedo’s ongestoord kunnen ‘clubhoppen’, zoals Jerry M. dat heeft gedaan bij de Barendrechtse atletiekvereniging CAV Energie.

De koepelorganisaties NOC*NSF (sportbonden) en de Vereniging NOV (vrijwilligersorganisaties) hebben nu afzonderlijke zwarte lijsten met daders van seksueel misbruik. Daarop staan alleen mensen die tuchtrechtelijk zijn veroordeeld door het Instituut Sportrechtspraak (ISR).

De lijsten zijn nagenoeg leeg, omdat verenigingen weinig meldingen doorsturen naar de tuchtrechter. Bij de Vereniging NOV staan drie ontuchtplegers geregistreerd, bij NOC*NSF ongeveer evenveel. Iemand die na een ordemaatregel is weggestuurd, kan daardoor moeiteloos elders met jeugd aan de slag.

In het nieuwe systeem is dat verleden tijd. Dan worden ook mensen met een strafrechtelijke veroordeling of interne sanctie centraal geregistreerd.


Foto: Digitaal Dagblad