DELA onderzoekt aantijgingen

mainImage
DELA onderzoekt aantijgingen

Uitvaartorganisatie DELA laat onderzoek doen naar de beschuldiging dat er gesjoemeld wordt met vingerafdrukken van overleden mensen, die worden verwerkt tot sieraden en verkocht aan nabestaanden. In het radioprogramma Radar werd zaterdag gesteld dat die afdrukken soms worden vervalst. Tientallen keren zouden niet de vingerafdrukken van de doden zelf zijn gebruikt, maar die van mensen die betrokken zijn bij de verzorging van de lichamen van overledenen. In het programma kwamen mensen aan het woord die dat zeggen.

DELA zegt verbijsterd te zijn over de aantijgingen en stelt dat ''uit niets blijkt dat er beleid of werkinstructies zijn van DELA om vingerafdrukken te fingeren.'' Volgens de uitvaartorganisatie blijkt ''uit de uitzending klip en klaar dat de misstanden plaatsvinden bij andere partijen die betrokken zijn bij een uitvaart van een DELA-klant.'

Het onderzoek wordt gedaan door een extern bureau, ''waarbij ook de samenwerking met onderaannemers tegen het licht wordt gehouden. Het gaat daarbij om zo’n twintig leveranciers, waarvan we het vertrouwen hebben dat verreweg de meesten netjes werken en zich aan alle protocollen houden. Mochten uit dit vervolgonderzoek alsnog incidenten naar voren komen waar wij nog altijd geen weet van hebben, worden de betrokken nabestaanden direct benaderd.''

DELA zei eerder op de dag: ''Op basis van wat wij nu weten na gedegen onderzoek, mogen nabestaanden er op vertrouwen dat zij een sieraad met een goede vingerafdruk hebben ontvangen.”

Het bedrijf lag vorige week ook al onder vuur vanwege berichtgeving door Radar. Dat stelde toen dat DELA, vaak ongevraagd, vingerafdrukken van doden afnam om sieraden van te maken. Na die uitzending paste DELA dat beleid aan.


Foto: Digitaal Dagblad