DELA maakt vingerafdruk van overledene

mainImage
DELA maakt vingerafdruk van overledene

Uitvaartorganisatie DELA maakt sinds 1 september vingerafdrukken van een overledene. De nabestaanden weten daar doorgaans van, zegt een woordvoerder na berichtgeving van Radar, al is er wel een uitzondering: bijvoorbeeld als mensen in het ziekenhuis zijn overleden en zonder de nabestaanden erbij zijn overgebracht naar het rouwcentrum. ''Dan nemen we zo snel mogelijk een vingerafdruk, omdat de kwaliteit dan nog heel goed is. Nabestaanden worden daarvan bij de eerst mogelijke gelegenheid van op de hoogte gesteld."

''Willen de nabestaanden dat er niets met de vingerafdrukken wordt gedaan, dan worden ze vernietigd. Willen ze het wel, dan worden de afdrukken volgens wettelijke richtlijnen bewaard", aldus de woordvoerder. Volgens hem is voor deze werkwijze gekozen omdat mensen soms pas na de uitvaart vragen om vingerafdrukken, maar dan is het te laat.

De nabestaanden krijgen weken na de uitvaart een mail met een link naar de webshop van DELA, waarop ze een sieraad met de vingerafdruk kunnen bestellen.

Volgens de woordvoerder heeft DELA sinds 1 september drie klachten gekregen over de werkwijze. ''Dat valt mee, op 4000 uitvaarten. Toch gaan we terug naar de tekentafel, want onze intentie is niet overgekomen." Hij benadrukt dat ''de integriteit van het lichaam bij ons voorop staat".


Foto: Digitaal Dagblad