Daklozen slapen binnen door vrieskou

mainImage
Daklozen slapen binnen door vrieskou

Als de weersverwachting is dat de gevoelstemperatuur onder het vriespunt daalt, dan gaat de winterregeling in voor de opvang van dak- en thuislozen. Zij kunnen gebruikmaken van gratis overnachtingen, een warme maaltijd of voedzame soep en ontbijt.

De winterkouderegeling is bedoeld om daklozen van straat te halen en hen te behoeden voor gezondheidsschade ten gevolge van de kou. Naast extra bedden betekent dit ook extra inzet van veldwerkers en politie om mensen die buiten slapen te traceren en te motiveren gebruik te maken van de nachtopvang.

De normale capaciteit van de reguliere nachtopvang is 280 bedden. Tijdens deze winterregeling worden 54 extra bedden beschikbaar gesteld in de bestaande opvang bij het Leger des Heils, de Nico Adriaanstichting en het CVD.

Stichting Ontmoeting zet extra veldwerkers in om buitenslapers te traceren en te motiveren gebruik te maken van de nachtopvang. Hierbij houden zij contact met andere veldwerkers, vooral van het Leger des Heils. Op deze manier komen mensen die normaliter geen gebruik maken van de nachtopvang in beeld bij zorginstellingen.

Start en beëindiging van de regeling is afhankelijk van de weersomstandigheden en weersverwachtingen, waarbij de combinatie van (gevoels)temperatuur, wind en sneeuwval meewegen. Het begin van de winterregeling wordt vastgesteld door de gemeente Rotterdam, samen met Utrecht, Amsterdam en den Haag (G4). In onze regio geldt de regeling voor de gemeenten Rotterdam, Ridderkerk, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland, Barendrecht en Albrandswaard.


Foto: Digitaal Dagblad