Crematie Henk Schouten donderdag op Zuid

mainImage
Crematie Henk Schouten donderdag op Zuid

Henk Schouten, de vorige week overleden legendarische Feyenoord-aanvaller uit de periode 1955-1963, wordt donderdagmiddag gecremeerd. De plechtigheid is om half vier, maar om half drie wordt er bij het crematorium op Zuid al een erehaag gevormd. Henk Schouten, die het laatste jaar aan alvliesklierkanker leed, werd 86 jaar. Jarenlang speelde hij in het eerste elftal van Feyenoord voornamelijk linksbinnen. De vleugel Schouten-Moulijn was beroemd. Schouten heeft bij Feyenoord ook nog een record op zijn naam staan en dat is meteen een betaald voetbalrecord. Hij scoorde in één wedstrijd (thuis tegen De Volewijckers uit Amsterdam) negen doelpunten, en heeft altijd de pest in gehad dat de scheidsrechter de tiende afkeurde.

Henk Schouten begon zijn loopbaan bij Excelsior, ging in het jaar van het wilde (illegale) betaald voetbal in 1954 over naar eerst Flamingo's, dat later Holland Sport heette. Hij speelde op Houtrust in Den Haag samen met de Rotterdammers Jan Everse senior en Aad Bak. Bij het technisch faillissement van Holland Sport in 1955 kwam Schouten over naar Feyenoord. Na zijn loopbaan in De Kuip speelde hij nog enkele jaren in het eerste elftal van Excelsior en ruim tot zijn 50e bij de veteranen van de Kralingers.

Schouten hoorde samen met Cor van der Gijp tot de gangmakers van Feyenoord en ze sleurden daarin Coen Moulijn mee. Overal waar wat te lachen viel presenteerde het drietal zich, vooral als de gein werd aangevoerd door destijds stadshumorist Henk Kranendonk. Van Café 't Fust tot Café Jan Linssen. De journalist Jan D. Swart schreef die hilarische geheugenreis op in een boek, waarvan Schouten wel de tekst las. De komst van het boek zelf (dit weekend) heeft hij net niet gehaald. Met de komst van Schouten-Van der Gijp-Moulijn in 1955 ging in De Kuip 'de paling lopen'. Het is het begin van de volle stadions nu. Daar begint in boekvorm de herinnering.


Foto: Digitaal Dagblad