Collectie Boijmans tijdelijk elders te zien

mainImage
Collectie Boijmans tijdelijk elders te zien

Het Mauritshuis in Den Haag heeft, met steun van de BankGiro Loterij en de heer H.B. van der Ven, een bloemencartouche gekocht van de Antwerpse kunstenaar Daniël Seghers (1590-1661). Centraal op het schilderij staat een portretbuste van dichter, diplomaat en geleerde Constantijn Huygens. Sinds 1828 was de voorstelling van de radar verdwenen, maar onlangs kwam het weer boven water in een privécollectie. Na een restauratie is het schilderij nu in het museum te bezichtigen.

Emilie Gordenker, directeur Mauritshuis: “De geschiedenis van dit schilderij maakt dit voor ons een gedroomde aanwinst. Om meerdere redenen is het nauw verbonden met het Mauritshuis en bovendien is het werk uitstekend van kwaliteit.”

De nieuwe aanwinst, Bloemencartouche rond een buste van Constantijn Huygens (1644), is een schilderij met een verhaal. Huygens kreeg het werk van de kunstenaar zelf. Als secretaris van drie opeenvolgende stadhouders speelde Huygens een essentiële rol in de vorming van de stadhouderlijke kunstverzameling in Den Haag. Hij onderhield vriendschappelijk contact met Seghers.


Foto: Digitaal Dagblad