Afval Loont: toename in ingeleverde kilo's

mainImage
Afval Loont: toename in ingeleverde kilo's

In Barendrecht maken steeds meer mensen gebruik van de actie “FLES, FLACON en DOP”. Als u plastic flessen, flacons en doppen bij een van de drie vestigingen van Afval Loont inlevert dan krijgt u nu € 0,26 per kg. Na de start van de actie, is in een periode van drie maanden in Barendrecht al bijna 6.600 kilo ingeleverd. Afval loont Barendrecht wil met deze actie aantonen dat een verbetering van de kwaliteit met betrekking tot kunststof recycling mogelijk is.

Op grote petflessen van dranken zit statiegeld. Deze worden teruggebracht naar de supermarkt. Op de andere plastic flessen en flacons zit geen statiegeld, waardoor deze flesjes vaak bij het restafval terechtkomen of als zwerfafval op straat belanden. Normaal krijgt men €0,13 per ingeleverde kg voor het PMD (plastic, metalen en drankkartonnen). Nu krijgt de aanbieder € 0,26 per kg voor fles, flacon en dop. Deze kunnen ingeleverd worden op de vestigingen: Achterom 9, Voordijk 273 en Kruising Hudighaven-Van der Vormhaven in Barendrecht-Carnisselande.

Vanaf deze adressen wordt het materiaal verzameld op de hoofdvestiging in Barendrecht, waar Mustafa Olaad verantwoordelijk is voor het scheiden van de doppen, de flessen en de flacons. Dit doet hij op kleur. De flessen worden tot balen geperst, zodat ze makkelijk en compact te vervoeren zijn.

Mustafa ziet een toename van het aantal ingeleverde kilo’s: ‘’We hebben meer werk. Het aanbod wordt groter. Ik controleer de kwaliteit van het plastic en ik selecteer op kleur. Het is belangrijk dat de aanbieders de flessen, flacons en doppen op de vestigingen in doorzichtige zakken (die zijn gratis verkrijgbaar bij Afval Loont) stoppen. Zodat op de vestiging al een eerste selectie gemaakt kan worden’’.

De medewerker benadrukt dat Afval Loont absoluut geen doppen van spuiten of ander medisch afval aanneemt. ‘’Dit geeft een te hoog risico op naalden. Een naald kan leiden tot een ‘prikincident’ en brengt een groot risico met zich mee voor de medewerkers’’.

Verder heeft Mustafa Olaad de volgende tips voor mensen die inleveren bij Afval Loont:
- Maak flessen en flacons plat en plaats de dop er weer op. Hiermee bespaar je een hoop ruimte.
- Hang aan de kapstok zakjes waarin je bijvoorbeeld papier kan doen.
- Wist je dat je bij Afval loont speciale zakken kan ophalen voor het PMD? Dat is plastic, metaal verpakkingen en drankkarton.
- Heb je een schuur? Zet daar een grote boodschappentas neer voor papier! Papier is dan makkelijker mee te nemen dan in bijvoorbeeld een doos. Heb je hier geen geschikte tas voor? Vraag het dan aan de medewerkers om de "Zak met geld" van Afval loont.

De vestigingen van Afval Loont zijn te vinden aan Achterom 9, Voordijk 273 en Kruising Hudighaven-Van der Vormhaven in Barendrecht-Carnisselande.


Foto: Digitaal Dagblad