mainImage

De Hoop: ‘Trek op tijd aan de bel bij financiële uitdagingen’

22 september 2022, 11:40 uur
Blik op Barendrecht

Vanwege de aanhoudende hoge inflatie hebben steeds meer huishoudens moeite om rond te komen. In de supermarkt, aan de pomp, bij de bepaling van het nieuwe termijnbedrag voor energie: we worden steeds geconfronteerd met het duurder wordende leven. Miranda de Hoop, wethouder Sociaal Domein, drukt inwoners op het hart om bij financiële moeilijkheden niet te lang te wachten met het zoeken naar hulp. “Iedereen kan in de problemen raken. Dat is niet iets om u voor te schamen. We zitten in een situatie waarin de kosten flink toenemen, maar de inkomsten meestal niet. Velen hebben moeite de eindjes aan elkaar te knopen. Blijf daar niet zelf mee lopen, maar praat erover en klop aan bij de gemeente of andere instanties.”

De post op de mat laten liggen, de telefoonrekening een maand niet betalen, aanslagen negeren: dat zijn geen oplossingen. “Integendeel. Op die manier raken huishoudens alleen maar meer in de problemen. Neem geen afwachtende houding aan, maar wees actief en creatief. En blijf positief, want er is altijd een uitweg. Hoe uitzichtloos een situatie misschien ook lijkt. Organiseer bijvoorbeeld een kledingruil met bekenden. Gezellig, met gesloten beurzen én duurzaam. Of laat de hond van de buurvrouw uit in ruil voor een warme maaltijd. En zoek eens op Marktplaats naar spullen die gratis zijn af te halen. Het aanbod is verbazingwekkend groot. Wat ook helpt is het bijhouden van een kasboekje. Door het opschrijven van uitgaven ontstaan inzichten en is eerder te zien waarop mogelijk nog kan worden bespaard.”

Maak geen taboe van geldproblemen

Financiën zouden geen taboe moeten zijn, vindt De Hoop. “Het vormt de basis voor het leven. Trek op tijd aan de bel, zowel bij bekenden als instanties, op het moment dat er aanhoudende financiële problemen dreigen. Niet alleen degenen met lagere inkomens, maar ook steeds meer mensen met middeninkomens maken zich zorgen. Ik was onlangs bij de Voedselbank. Daar werd mij verteld dat zij steeds vaker benaderd worden door tweeverdieners die het lastig hebben en informeren of zij ergens recht op hebben.Hetgeeftaan dat we met velen, in meer of mindere mate, in hetzelfde schuitje zitten.”

Hulp in verschillende vormen

De Hoop wijst erop dat de gemeen- te oog heeft voor de situatie en alles op alles zet om inwoners waar mogelijk te ondersteunen. Een van de overheidsmaatregelen in de aanpak energiearmoede is de Specifieke Uitkering Verlagen Energierekening (SPUK). De SPUK-regeling richt zich in eerste instantie op huishoudens met een inkomen van maximaal 120 procent van het wettelijk minimum. Deze groep wordt de komende tijd door de gemeente benaderd. Met de SPUK-regeling helpen energiecoaches en -klussers inwoners bij het besparen van energie en geven informatie over bijvoorbeeld subsidies en leningen. Als er budget over is, dan zorgt de gemeente ervoor dat het resterende budget terechtkomt bij Barendrechtse huishoudens die maximaal 140 procent van het wettelijk minimum inkomen hebben.

Ook kunt u met een laag (besteedbaar) inkomen bij de gemeente een eenmalige energietoeslag van 1300 euro aanvragen. Op www.barendrecht.nl/energietoeslag leest u meer over de voorwaarden en kunt u een aan- vraag doen. De gemeente biedt ook gratis schuldhulpverlening. Het mel- dingsformulier is te vinden op www.barendrecht.nl/hulp-bij-schulden.nl. Heeft u een laag inkomen en kinderen jonger dan 18 jaar? Misschien komt u dan in aanmerking voor het Kindpakket van Stichting Leergeld. Meer informatie? Ga naar: www.barendrecht.nl/kindpakket-in-natura

Compleet overzicht
Voor ondersteuning bij een laag inkomen biedt de gemeente naast bovenstaande nog andere hulp en regelingen. Weten waar u recht op heeft of een regeling aanvragen? Ga dan naar www.barendrecht.nl/minimaregelingen of bel 14 0180.

 


Door: Afdeling communicatie gemeente Barendrecht | Foto: Gemeente Barendrecht