mainImage

Verkoeling? Overweeg eens een (hybride) warmtepomp

23 juli 2021, 12:22 uur
Barendrechts Gemeentenieuws

"In de coronaperiode die ons vooral aan thuis kluisterde, kreeg ik ook meer beeld bij mijn wijk en mijn buren. Net als bij mijn eigen huis, kwamen er busjes van pakketbezorgers, meubelwinkels en installateurs langs. Als wethouder Duurzaamheid en Klimaatopgave trok zeker deze laatste mijn aandacht.

Zonnige zomers
Vanuit de gemeente stimuleren we het verduurzamen van woningen en tuinen met onder andere adviezen van de WoonWijzerWinkel en energiecoaches met energieboxen. Ik hoor dat hier goed gebruik van wordt gemaakt, dus was ik benieuwd hoe het in mijn wijk gaat. En jawel, zonnepanelen verschenen op diverse daken en energieboxen werden afgeleverd.Met de zonnige zomers kan ik me voorstellen dat de energierekening er een stuk leuker uitzag. Maar ook dat het huis aardig opwarmt bij hogere temperaturen. Goede isolatie met ventilatie en groene daken helpen al goed.

Zuid-Europa
Op vakanties in Zuid-Europese landen verwonderde ik me vaak over de koelte in de huizen door de constructie van het huis en de aanwezigheid van dakranden en luifels. In Nederland wordt er helaas niet op deze wijze gebouwd, dus moeten we andere oplossingen zoeken. Sommigen kozen voor een airco. Koel binnen, maar warme lucht naar buiten. En helaas een aardige energievrager.

Energiezuinige warmtepomp
Zelf mag ik me gelukkig prijzen met een energiezuinige warmtepomp, die in de zomer het koude water uit de grond gebruikt voor het koelen van het huis. Mocht je nog op zoek zijn naar verkoeling, overweeg dan eens een (hybride) warmtepomp. Op www.onzetoekomstisduurzaam.nl lees je meer over energie besparen en opwekken. Elke dinsdag vind je op de sociale media van jouw gemeente een duurzaamheidstip."

Tanja de Jonge, wethouder Barendrecht


Foto: Ingezonden